FUMATORI, vi se pregateste ceva !

Un plan al Ministerului Sanatatii va duce din nou la cresterea pretului platit de fumatori pe pachetul de tigari. Si in ce priveste alcoolul nu sunt excluse cresteri de prêt, ca urmare a acelorasi calcule facute de specialistii din Ministerul Sanatatii.

Taxa pe viciu la tutun, dar si la alcool, ar trebui majorata anual, deoarece consumul de tigari a scazut influentand incasarile din contributia pentru sanatate, care sunt astfel mai mici, in timp ce cheltuielile cu bolile fumatorilor sunt in crestere continua.
 
Asta considera cei din Ministerul Sanatatii, care trag un semnal de alarma privind cresterea costurilor cu diagnosticul si tratamentul bolilor provocate de fumat, crestere generata atat de descoperirea unor metode noi in medicina, cat si de atingerea pragului de varsta de 45 ani de catre „cohorta populationala nascuta in perioada 1967-1969”, se arata intr-un document semnat de conducerea ministerului, scrie Mediafax.ro.
 
Contributia pentru sanatate aplicata produselor din tutun, cunoscuta sub numele de „taxa pe viciu”, a fost introdusa de Guvern in 2006 si stabilita la 20 de eurocenti pentru fiecare pachet de tigari si 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat. O majorare a acestei taxe ar genera scumpirea unui pachet cu tigari si a unei sticle cu alcool.
 
In documentul citat, ministerul arata ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda cresterea taxarii produselor din tutun si sprijinirea fumatorilor in vederea renuntarii la fumat ca metode cost-eficiente de reducere pe termen scurt si mediu a consumului de tutun, fiind recomandata si aplicarea unei taxe asupra produselor din tutun care sa fie utilizata pentru actiuni de prevenire a debutului si de sustinere a renuntarii la fumat.
 
Ministerul arata, in acelasi timp, ca, urmare a scaderii considerabile a prevalentei fumatului in randul populatiei generale (de la 36% in 2004 la 26% in 2011), consumul de tigarete a scazut, motiv pentru care si incasarile din contributia pentru sanatate au scazut, in timp ce cheltuielile pentru tratamentul si diagnosticul bolilor provocate de fumat au crescut, ca urmare a cresterii numarului de bolnavi si a posibilitatilor terapeutice, suma cheltuita pentru spitalizarea si tratamentul prin programele nationale de sanatate doar a cazurilor atribuibile fumatului fiind cu aproximativ 100 milioane lei mai mare decat cea incasata din contributia pentru sanatate aplicata produselor din tutun.
 
„Avand in vedere cresterea continua a cheltuielilor legate de diagnosticul si tratamentul bolilor provocate de fumat (ca urmare a descoperirii de metode noi de diagnostic si tratament, dar si ca urmare a atingerii pragului de varsta de 45 de ani de catre cohorta populationala nascuta in perioada 1967-1969), identificarea unei solutii prin care contributia pentru sanatate aplicata produselor din tutun (si alcool) sa creasca anual ar trebui sa fie o prioritate”, se afirma in document.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.