Home Social Functionarii din administratia publica locala anunta GREVA GENERALA

Functionarii din administratia publica locala anunta GREVA GENERALA

30.000 de sindicalisti din administratia publica locala din intreaga au planificat sa intre in greva generala, marti, cerand salarii mai mari, vouchere de vacanta si acordarea normei de hrana.

Sindicalistii ameninta ca actiunile de protest vor continua in perioada urmatoare daca discutiile dintre FNSA si Guvern nu vor avea niciun rezultat.
 
„In data de 12 iulie va urma o greva generala, cu intreruperea programului de lucru pe durata intregii zile si incepand cu data de 19 iulie vom intra in greva generala pe termen nelimitat”, declara secretarul general al FNSA, Bogdan Schiop.
 
Sindicalistii FNSA sustin ca salariatii din administratia publica locala din Romania sunt cea mai slab platita si discriminata categorie de salariati din sistemul bugetar, majoritatea avand venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim burt pe economie (1.250 de lei pe luna).
 
„Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, personalul care isi desfasoara activitatea in consiliile judetene si primariile de pe intreg teritoriul tarii a fost vadit discriminat in raport cu angajatii din administratia centrala (care au beneficiat de cresteri salariale de pana la 70%)”, se arata intr-un comunicat de presa al FNSA.
 
Sindicalistii FNSA doresc majorarea salariilor de baza ale functionarilor publici si ale personalului din administratia publica locala cu 25% si acordarea normei de hrana pentru toti salariatii, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminandu-se astfel discriminarile dintre cei care primesc si cei care nu primesc acest drept.
 
Totodata, sindicalistii vor ca salariatii din administratia publica locala sa beneficieze de vouchere de vacanta, iar Articolul 3^1 (4) din OUG nr. 20/2016 sa fie eliminat in totalitate. Acesta prevede ca „la stabilirea salariului de baza/indemnizatiei de incadrare la nivel maxim aferent functiei, grad/treapta, gradatie, vechime in functie/specialitate din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, se iau in calcul majorarile salariilor de baza ale personalului care beneficiaza de prevederile Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si drepturile banesti incluse in salariul de baza potrivit prevederilor art 14 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, numai pentru personalul care intra sub incidenta celor doua acte normative.”
 

Exit mobile version