FURTUL din LOCUINTE – o tema actuala. Cum il poti preveni

Prevenirea furturilor din locuinte a fost tema din cea de-a treia zi a Saptamanii prevenirii criminalitatii. In perioada 26-30 septembrie 2016, politistii botosaneni deruleaza Saptamana prevenirii criminalitatii, actiunea ce vizeaza sensibilizarea cetatenilor in legatura cu importanta prevenirii criminalitatii, necesitatea adoptarii unor masuri de autoprotectie si consecintele asociate comiterii de infractiuni.

In data de 28 septembrie a.c. , politişti din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii si cei din cadrul Sectiei Rurale nr.1 Botosani au desfasurat activitati preventive pe raza localitatii Catamarasti Deal, accentul punandu-se in special pe promovarea unor masuri de protectie a locuintei si a bunurilor aflate in gospodarie.
  
Discutiile politistilor cu cetatenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile in situatia in care locuintele ramin nesupravegheate pe perioade indelungate, dar si masuri specifice pentru perioada recoltei de toamna. Proprietarii care nu au fost gasiti acasa au primit in casutele postale materiale informative cuprinzind sfaturi preventive.
 
Actiuni similare au avut loc la nivelul intregului judet.
 
Pentru evitarea furturilor din locuinte in aceasta perioada, politistii va recomanda:
 
– Nu permiteti accesul in locuinta celor care vin sa-ti prezinte diverse „promotii”, in scop caritabil sau pentru sondaje de opinie! 
– Daca suna la usa persoane ce pretind ca reprezinta institutii care ofera servicii publice (deratizare, instalatii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lasati sa intre in casa decat dupa verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu si daca sunt insotite de administratorul imobilului! 
– Nu oferiti informatii necunoscutilor despre bunurile pe care le detii sau despre vecini, nici macar celor care sustin ca sunt reprezentantii unor institutii, dar nu pot face aceasta dovada! 
– Evitati depozitarea la vedere, pe balcon, in fata usii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achizitionat! 
– Nu comunicati date despre plecarea de acasa pentru o perioada mai lunga in convorbirile cu alte persoane sau pe retele de socializare. Discutati aceste aspecte doar cu cei in care ai incredere, care pot sa vina zilnic sa-ti ridice corespondenta si sa lase impresia de casa locuita! 
– Nu postati pe site-urile de socializare imagini din care sa reiasa ca detii in casa bunuri de valoare! 
– Bijuteriile in cantitati mari, banii, actiunile sau alte valori trebuie pastrate in depozite bancare! 
– Pentru efectuarea menajului sau a unor reparatii apelati la firme autorizate! 
– Achizitionati sisteme de inchidere/asigurare care sa corespunda din punct de vedere al standardelor de securitate. 
– Alegeti incuietori care sunt prevazute cu chei ce nu pot fi multiplicate usor! 
– Cand parasiti locuinta pe timpul noptii, lasati o lumina aprinsa sau un aparat de radio in functiune!
 
Daca situatia o impune, nu ezitati sa apelati 112 – apelul unic de urgenta!
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.