GREVĂ GENERALĂ în SĂNĂTATE!

Cadrele medicale au decis ca pe 7 mai să organizeze grevă de avertisment, pe 11, grevă generală iar pe 26 aprilie sunt așteptați peste 10.000 de oameni la un miting, a anunțat Sanitas.

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, joi, că în 7 mai va fi declanșată o grevă de avertisment, în 11 mai este programată o grevă generală, iar în 26 aprilie în Capitală va fi organizat un miting la care sunt așteptați peste 10.000 de oameni, din cauza „haosului din sănătate”, unde unele venituri au scăzut cu până la 1.100 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

Leonard Bărăscu, președintele Sanitas, a anunțat, la finalul unei ședințe a federației, că s-a decis declanșarea grevei generale în sănătate în 11 mai. Până atunci, va fi organizată o grevă de avertisment, în 7 mai, iar în 26 aprilie în București va avea loc un miting.

„Așteptăm la acest miting cel puțin 10.000 de angajați sănătate la acest miting, pentru că problemele sunt mari. (…) Este un haos în sănătate”, a spus liderul Sanitas Leonard Bărăscu.

El a afirmat că în urma aplicării legii salarizării unitare unora dintre angajați le-au scăzut salariile cu sume cuprinse între 500 și 1.100 de lei.

„Din păcate ducem discuția la legea salarizării, care se va aplica etapizat până în 2022 și vorbim că nu pierde nimeni. Această lege a fost creată să aducă câștiguri pentru toată lumea, astăzi vorbim doar că nu sunt pierderi și vreau să vorbim despre cine și cât câștigă, asistentul medical, cel pe care doamna ministru al Muncii îl plimbă la televizor că are un venit decent, creșterea salarială nu acoperă nici inflația de până în 2022. Să vorbim serios despre legea salarizării, și nu doar cu exemple care vin în avantajul guvernanților”, a declarat prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope.

El a făcut apel la ministrul Muncii să își asume greșelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare și să le corecteze.

„Unii dintre managerii aleg să spună că sindicatul este de vină, cum alege și ministerul. Fac un apel la doamna Ministru al Muncii să își asume greșelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare și să le corecteze, nu sindicatele sunt de vină. Regulamentul de sporuri este decent, problema este că nu îl putem aplica, acea constrângere în 30% ne împiedică astăzi să acordăm colegilor noștri din toate spitalele sporuri echitabile”, a adăugat Leonard Bărăscu.

În ultima perioadă, au avut loc zilnic proteste ale angajaților din spitale în Capitală și în alte orașe, ca urmare a diminuării sporurilor din sistemul sanitar.

Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniștrilor Sănătății, Muncii și Finanțelor să găsească soluții pentru problemele salariale din domeniul sănătății.

Întrebat despre nemulțumirile privind scăderea unor salarii din sănătate, președintele Klaus Iohannis a declarat că: „se vede că nu există o gândire unitară la nivel de guvern. Aceste chestiuni trebuie rezolvate de către Guvern, nu pot fi aruncate în curtea nimănui. Legislatia este așa cum este și apare instabilitate, neclaritate și toate acestea duc la mișcări sociale care nu îmbunătățesc absolut deloc climatul social”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara că managerii de spitale trebuie să găsească soluțiile de redistribuire a sporurilor, astfel încât angajații să nu piardă la salariu.

„Nu a fost o discuție legată despre salarii, am avut multe alte teme. Bugetul este foarte clar. Avem majorările salariale și încadrarea în 30% sporuri, este rândul managerilor să fie manageri. Am verificat activitatea unor spitale, este inadmisibil să nu facă până acum contracte cu CNAS. Voi continua acest tip de evaluări”, declara Sorina Pintea.

Sorina Pintea a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalți angajați vorbim despre „majorări semnificative”.

„Este o situație regretabilă, este inadmisibil să pierzi la salariu, dar asta se poate remedia. Bugetul ăsta este. Le-am spus asta și managerilor, totul depinde de buna lor gestionare”, a explicat Sorina Pintea.

Ea i-a amenințat pe directorii de spitale care nu își fac treaba cu ieșirea din sistem, dar nu a precizat cât timp va dura procesul de evaluare care a început.

„Am început acest tip de evaluări. Vă dați seama, sunt 180 de spitale în subordinea Ministerului Sănătății”, a mai spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a anunțat, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliștii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaților care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.