Home Social HEPATITA C, boala care INTRA pe NESIMTITE in ORGANISM. Ce trebuie sa...

HEPATITA C, boala care INTRA pe NESIMTITE in ORGANISM. Ce trebuie sa te alarmeze si sa te trimita la … banalele teste

Oboseala fara vreo cauza aparenta este de multe ori ignorata. Poate sa se manifeste ca urmare a unor cauze ce nu inseamna un pericol demn de luat in seama pentru sanatatea noastra, dar, alteori, poate fi semnalul discret ca in organism s-a cuibarit o boala grava.

Banala oboseala este si unul din putinele simptome ale unei boli de temut  – HEPATITA C. De altfel, aceasta boala patrunde tacut in organism si putine sunt semnele care ne atrag atentia asupra ei. Oboseala aparent fara cauza este un astfel de semn. Medicii mai spun ca se poate observa uneori si o sensibilitate sau un disconfort la nivelul hipocondrului drept (sub coastele din partea dreapta), poate sa apara greata, inapetenta (scaderea apetitului alimentar), alteori si dureri musculare,  dureri articulare.

Unii pacienti au stelute vasculare (niste pete rosii sub forma de stea) sau eritem palmar (palma rosie patata).

Depistarea se face insa doar cu niste banale teste, si ieftine, de 15 sau 20 de lei.

Medicii vorbesc de o situatie ingrijoratoare. Multe persoane afla ca sufera de  aceasta boala grava dupa ce ajung prin spitale pentru cu totul alte afectiuni si, la analize primesc vestea rea ca sunt infectate cu virusul hepatic C.

Boala se poate trata, numai ca multi pacienti ajung prea tarziu la medic pentru a beneficia de tratamentul care sa le aduca vindecarea. Iar in Romania mai este o problema – tratamente invechite, lucru recunoscut si de autoritatile medicale. Sunt insa promisiuni ca, din toamna, vor avea acces si romanii la medicamente mai noi.

“In Romania nu s-a ajuns la terapii noi. Acum vorbim de actualizarea permanenta a listei de compensate. Acum avem un mecanism de evaluare a noilor molecule, ceea ce ne va conduce la introducerea noii terapii. In toamna vom avea o lista de medicamente compensate finalizata. Evident principala problema, ca la orice tratament inovator, este cea legata de costuri. Cautam solutii legate de costuri, dar cred ca este o problema care excede cadrul Romaniei. Este o problema care trebuie tratata la nivel european. Exista tari cu posibilitati de cumparare mai mari, altele mai reduse. Sigur ca abordarea trebuie sa fie una comuna. Mi-as dori sa fie o discutie la nivelul Uniunii Europene si, cu precadere, pentru tarile care au cea mai mare incidenta si care pot crea probleme in toata UE”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la Ambasada Italiei, cu ocazia lansarii de catre Fundatia Renasterea a programului national de prevenire si constientizare a problematicii hepatitei in Romania.

Daca ministrul a adus in discutie “tarile care au cea mai mare incidenta si care pot crea probleme in toata UE”, trebuie spus ca Romania este una dintre acestea.

Mai mult de 600.000 de romani ar fi infectati cu virusul hepatic C, spun medicii, iar rata mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice ar fi de trei ori mai mare la noi, comparativ cu cea europeana.

Cand un pacient primeste vestea ca este infectat cu virusul C, prima intrebare care ii trece prin minte, de obicei, este: “de unde am luat boala?”

Despre Virusul hepatic C se stie ca este transmis in primul rand prin contactul cu sange sau produse de sange infectat. Multa vreme, transfuziile sangvine si folosirea acelor si seringilor de la o persoana la alta, fara a fi sterilizate sau sterilizate insuficient, au fost cele mai frecvente metode de trasmitere a infectiei cu HCV. Din 1991, odata cu introducerea screening-ului pentru anticorpii HCV (analiza atenta a sangelui si produselor de sange pentru depistarea HCV) si cu imbunatatirea testelor la mijocul anului 1992, transmiterea hepatitei C prin transfuzii a fost stopata. In prezent, consumul de droguri intravenoase este cel mai comun factor de risc pentru contactarea infectiei. Cu toate acestea, multi pacienti dobandesc hepatita C fara o expunere la sange infectat cunoscuta sau fara a consuma droguri intravenoase.

Cand sursa infectiei este necunoscuta, situatie inregistrata in aproximativ 10% din pacientii cu hepatita acuta C si in 30% din cei cu hepatita cronica C, se concluzioneaza ca este vorba de infectii contactate in comunitate. Mai exact, prin cutite, rani superficiale, injectii, extractii dentare sau alte proceduri medicale. De altfel, o regula care te ajuta in protectia impotriva acestei boli este sa nu imprumuti sub nici o forma unei alte persoane o unghiera, periuta de dinti sau lama cu care te razi

Exit mobile version