HEPATITA C, o „bomba virala cu intarziere” care actioneaza tacut

Oboseala fara vreo cauza aparenta este de multe ori ignorata. Poate sa se manifeste ca urmare a unor cauze ce nu inseamna un pericol demn de luat in seama pentru sanatatea noastra, dar, alteori, poate fi semnalul discret ca in organism s-a cuibarit o boala grava.

Banala oboseala este si unul din putinele simptome ale unei boli de temut  – HEPATITA C. De altfel, aceasta boala patrunde tacut in organism si putine sunt semnele care ne atrag atentia asupra ei. Oboseala aparent fara cauza este un astfel de semn. Medicii mai spun ca se poate observa uneori si o sensibilitate sau un disconfort la nivelul hipocondrului drept (sub coastele din partea dreapta), poate sa apara greata, inapetenta (scaderea apetitului alimentar), alteori si dureri musculare,  dureri articulare.

Unii pacienti au stelute vasculare (niste pete rosii sub forma de stea) sau eritem palmar (palma rosie patata).

Depistarea se face insa doar cu niste banale teste, si ieftine, de 15 sau 20 de lei.

Medicii vorbesc de o situatie ingrijoratoare. Multe persoane afla ca sufera de  aceasta boala grava dupa ce ajung prin spitale pentru cu totul alte afectiuni si, la analize primesc vestea rea ca sunt infectate cu virusul hepatic C.

Boala se poate trata, numai ca multi pacienti ajung prea tarziu la medic pentru a beneficia de tratamentul care sa le aduca vindecarea. Iar in Romania mai este o problema – tratamente invechite, lucru recunoscut si de autoritatile medicale. Sunt insa promisiuni ca, din toamna, vor avea acces si romanii la medicamente mai noi.

Mai mult de 600.000 de romani ar fi infectati cu virusul hepatic C, spun medicii, iar rata mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice ar fi de trei ori mai mare la noi, comparativ cu cea europeana.

Cand un pacient primeste vestea ca este infectat cu virusul C, prima intrebare care ii trece prin minte, de obicei, este: “de unde am luat boala?”

Despre Virusul hepatic C se stie ca este transmis in primul rand prin contactul cu sange sau produse de sange infectat.

Multa vreme, transfuziile sangvine si folosirea acelor si seringilor de la o persoana la alta, fara a fi sterilizate sau sterilizate insuficient, au fost cele mai frecvente metode de trasmitere a infectiei cu HCV. Din 1991, odata cu introducerea screening-ului pentru anticorpii HCV (analiza atenta a sangelui si produselor de sange pentru depistarea HCV) si cu imbunatatirea testelor la mijocul anului 1992, transmiterea hepatitei C prin transfuzii a fost stopata. In prezent, consumul de droguri intravenoase este cel mai comun factor de risc pentru contactarea infectiei.

Cu toate acestea, multi pacienti dobandesc hepatita C fara o expunere la sange infectat cunoscuta sau fara a consuma droguri intravenoase.

Cand sursa infectiei este necunoscuta, situatie inregistrata in aproximativ 10% din pacientii cu hepatita acuta C si in 30% din cei cu hepatita cronica C, se concluzioneaza ca este vorba de infectii contactate in comunitate.

Mai exact, prin cutite, rani superficiale, injectii, extractii dentare sau alte proceduri medicale.

De altfel, o regula care te ajuta in protectia impotriva acestei boli este sa nu imprumuti sub nici o forma unei alte persoane o unghiera, periuta de dinti sau lama cu care te razi.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.