Home Social HRISCA – alimentul care tine cancerul la distanta si trateaza diabetul

HRISCA – alimentul care tine cancerul la distanta si trateaza diabetul

De cele mai multe ori hrisca este considerata ca face parte din categoria cerealelor, dar de fapt face parte din familia Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba, stevia creata.

Hirsca face parte din familia Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba, stevia creata, si se consuma atat plantele verzi (de 5-7 zile), cat si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni.

De cele mai multe ori se spune ca hrisca face parte din categoria cerealelor, ceea ce este total gresit. Insa calitatile sunt cu mult superioare fata de cele ale fainei de grau integrala. Astfel, contine mai putine glucide, nu contine gluten, este bogata in lisina (aminoacid esential), fier, seleniu, calciu si antioxidanti.

 

Medicament

Medicii recomanda ca hrsica sa fie consumata cu regularitate, chiar daca sunteti sanatosi. Are rezultate foarte bune in tratarea anumitor afectiuni, precum diabetul zaharat, ateroscleroza, bolile hepatice si de inima, hipertensiunea arteriala, diverse edeme, anemie si depresie.

80% din masa fructelor de hrisca este reprezentata de amidon, iar proteinele se afla intr-un raport de aproximativ 18%.

Continutul de minerale, fier, zinc, magneziu, calciu sau seleniu este la fel de ridicat, dar un rol deosebit il au compusii cu valoare antioxidanta, precum rutinul sau taninurile.

Semintele de hrisca sunt hranitoare, aromate si gustoase, usor dulcegi si reprezinta un aliment de baza in bucataria mai multor popoare. Ele pot fi consumate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente.

 

Previne accidentele vasculare

Polifenolii si rutina (un compus al vitaminei P) care se gasesc din abundenta in hrisca sunt de un real ajutor pentru mentinerea elasticitatii si rezistentei vaselor de sange. Asadar, persoanele care consuma zilnic minimum 50 de grame de hrisca vor fi protejate impotriva aparitiei accidentelor vasculare cerebrale. Totodata, flavonoidele din hrisca previn aparitia ischemiei cardiace.

 

Lupta impotriva diabetului

Consumul de hrisca poate trata si diabetul de tip II, deoarece ajuta la mentinerea nivelului de glucoza in sange in limitele normale, chiar si in conditiile consumului mai ridicat de hidrati de carbon. Cercetarile recente demonstreaza ca introducerea hristii in alimentatie este si un mijloc sigur de prevenire a diabetului de tip II.

 

Tine cancerul la distanta

Substantele pe care le contine hrisca au proprietati antimutagene si antitumorale remarcabile. Vitaminele, fibrele alimentare si oligoelementele continute in boabele de hrisca au rolul de a scadea semnificativ probabilitatea aparitiei diverselor forme de cancer, mai ales a cancerului rectal, gastric, esofagian sau pulmonar. Astfel, specialistii recomanda consumul de hrisca de aproximativ patru ori pe saptamana, pentru a ne mentine intr-o stare buna de sanatate.

 

Previne aparitia Alzheimerului

Consumul de hrisca previne degenerarea celulelor sistemului nervos si alterarea functiilor mentale care apar in urma procesului de imbatranire. Asadar, hrisca stimuleaza circulatia cerebrala si favorizeaza mentinerea in stare buna a memoriei si rationamentului pana la varste inaintate, impiedicand instalarea dementei senile. Pentru obtinerea rezultatelor, specialistii recomanda consumul a minimum 300 de grame de hrisca pe saptamana.

 

Scade nivelul colesterolului

Un consum regulat de hrisca mentine sub control nivelul colesterolului rau (LDL) si scade nivelul trigliceridelor din sange. Cercetatorii chinezi au demonstrat ca persoanele care consuma frecvent hrisca au un nivel mai scazut de colesterol si trigliceride.

 

Ajuta la slabit

Hrisca este foarte saraca in calorii, dar bogata in substante ce ajuta la reglarea greutatii corporale. Acest aliment contine anumite substante cu efect diuretic, care reduc excesul de apa din organism. Daca fierbeti boabele de hrisca impreuna cu morcovi, ardei si rosii le puteti consuma si seara, dand o senzatie de satietate, astfel ca si apetitul alimentar scade foarte mult.

 

Elimina toxinele

Colina, substanta care se gaseste din abundenta in hrisca, e si un foarte bun tonic hepatic, care ajuta ficatul sa se regenereze si sa elimine toxinele, precum alcoolul sau alimentele cu grad de toxicitate marita.

 

Moduri de preparare

Hrisca poate fi preparata prin fierbere sau prin inmuiere.

Daca doriti sa o fierbeti, aceasta se curata, se clateste si dupa ce a stat la inmuiat doua sau trei ore se pune la fiert (o cana cu hrisca la doua cani cu apa) timp de 15-20 de minute, amestecand usor. Dupa ce a dat in clocot se ia de pe foc si se acopera vasul, pentru ca boabele sa se umfle. Inainte de a fierbe se poate cali in ulei cu ceapa si cu alte legume.

Daca o preparati prin inmuiere, hrisca se curata, se clateste in doua sau in trei ape si se lasa la inmuiat de seara pana a doua zi. Se poate consuma simpla sau cu iaurt, lapte sau fructe.

Hrisca se poate folosi ca adaos in supe sau ciorbe, mancaruri de legume cu sos sau deserturi, salate cu ciuperci si rosii.

Sursa: doctorulzilei.ro

1 COMMENT

  1. Cum se prepara si cum se ia hrisca ptr. prevenire diabetului zaharat de tip 2

Comments are closed.

Exit mobile version