„Împreună pentru Inima Moldovei”

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, și parlamentarii Marius Budăi, Dan Șlincu, Alexandra Huțu și Lucian Trufin au răspuns pozitiv invitației profesorului universitar doctor Grigore Tinică și a președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, de a sprijini demersul construirii unui nou Institut de Medicină Cardiovasculară la Iași, care să deservească toate județele Moldovei.

Cei patru oficiali au transmis în cadrul evenimentului „Împreună pentru Inima Moldovei”, organizat joi, 17 iunie, la Iași, susținerea deplină a botoșănenilor pentru unul dintre cele mai importante proiecte regionale din domeniul sănătății.

„Moldova este principala resursă umană a României și trebuie să avem grijă ca ea să rămână sănătoasă. Acesta este principalul motiv pentru care avem nevoie de o infrastructură sanitară modernă și cât mai apropiată de standardele europene. Avem nevoie de un institut regional de medicină cardiovasculară aici, la Iași, care să deservească toate județele Moldovei, adică o treime din întreaga populație a României. Avem nevoie de un institut care să concureze de la egal la egal cu cele mai mari centre medicale din Europa și chiar din lume. Iar pentru acest obiectiv noi, toți cei aleși de oameni să le reprezentăm interesele în diferite funcții ale administrației locale sau centrale, va trebui să facem front comun, să trecem peste orice barieră politică și să susținem cu toate forțele includerea acestui proiect în rândul celor finanțate prin PNRR. Trebuie să fim «ctitori ai unei zidiri istorice pentru viață»! Trebuie să fim «Împreună pentru inima Moldovei!»”,a declarat, de la tribuna evenimentului de la Iași, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Președintele Consiliului Județean Botoșani a subliniat faptul că Institutul de Medicină Cardiovasculară Iași se adresează întregii regiuni, nu numai Iașului.

„Doar la Botoșani, numărul bolnavilor cu afecțiuni cardio-vasculare depășește 44.000, iar zilnic apar noi și noi cazuri. Asta înseamnă că aproximativ 10% din populația județului suferă de afecțiuni cardiace. Mulți bolnavi sunt tratați la Botoșani, dar mulți au nevoie de îngrijiri de înaltă specialitate, într-un centru universitar, iar Iașul este soluția”, a mai spus Doina Federovici, cerând tuturor forțelor politice să facă front comun pentru atingerea acestui obiectiv îndrăzneț al Moldovei.

„Bucureștiul trebuie să-și îndrepte atenția și asupra Moldovei! Merităm acest lucru! Nu este o favoare, ci chiar o datorie pe care o are Bucureștiul față de Moldova, de care a cam uitat! Și chiar dacă unora nu le place, din cauza disprețului arătat de la București față de județele Moldovei, Vogoride face din ce în ce mai mulți prozeliți printre moldoveni, care încep să înțeleagă de ce un spirit atât de mare ca Ion Creangă s-a opus unirii Moldovei cu Muntenia. E timpul să schimbăm paradigma și să-i facem pe toți cei care ne cârmuiesc să înțeleagă că trebuie să acorde o atenție specială Moldovei pentru a reduce decalajele față de restul țării, iar susținerea construirii prin PNRR a institutului regional de medicină cardiovasculară este un prim pas obligatoriu. Un prim pas ce va trebui urmat și de alții, precum Autostrada «Unirii» sau Autostrada «Moldovei»”, a arătat președintele Consiliului Județean Botoșani.

Doina Federovici l-a felicitat pe domnul profesor universitar doctor Grigore Tinică pentru inițiativa de a demara acest ambițios proiect și i-a transmis că botoșănenii vor fi alături de dumnealui „ctitori ai unei zidiri istorice pentru viață”!.

Institutul Regional de Cardiologie va fi construit în comuna Miroslava, pe o suprafață de teren de 120.000 de metri pătrați. El va deservi o populație de 5,5 milioane de locuitori și se estimează că va avea 28 de secții și departamente și aproximativ 1.500 angajați. Viitorul institut care va cuprinde un spital multidisciplinar va avea 450 de paturi. Valoarea totală estimativă pentru realizarea obiectivului de investiție este de 350 de milioane de euro, inclusiv TVA.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.