In pregatire, inca o ZI LIBERA pentru angajatii romani! Guvernantii si-au dat acordul

La lista cu zile libere pe care le au salariatii romani in prezent, mai exact bugetarii, se va mai adauga inca o astfel de zi. Mai trebuie facuti cativa pasi, dar Guvernul si-a dat acordul, prin avizarea proiectului de lege. 

1 IUNIE ar aurma sa ajunga zi nelucratoare pentru romani, in special pentru bugetari, pentru ca in sistemul privat va fi ca si in cazul celorlalte zile libere : daca vrea patronul.
 
Pentru ca lista zilelor libere sa fie completat cu 1 IUNIE, ar trebui ca parlamentarii, dupa dezbaterea ce va fi programata in Camera Deputatilor, sa-si dea acordul prin votul lor. 
 
Propunerea legislativa care vizeaza declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sarbatoare legala, devenind astfel ZI LIBERA la nivel naţional a primit un punct de vedere favorabil de la Guvern, conform unui comunicat al Executivului. 
 
Scopul acestui proiect este ca de Ziua Copilului, parintii sa poata petrece mai mult timp cu copiii lor, beneficiind de o zi libera in plus de la serviciu. 
 
Proiectul de lege a fost initiat de senatorul Rozalia Biro şi deputatul Claudia Boghicevici, fiind depus la Senat de 85 de parlamentari de la toate partidele.
 
Initiatorii proiectului au apreciat, in expunerea de motive, ca timpul petrecut de parinti alaturi de copii reprezinta cea mai eficienta şi simpla metoda de a forma şi consolida o relatie sanatoasa copil-parinte.
 
„In societatea actuala, timpul a devenit o resursa critica, atat la birou, cat şi acasa. 24 de ore par sa nu mai fie suficiente, iar gasirea unui echilibru intre viata personala şi cea profesionala este o provocare din ce in ce mai mare. Muncim peste program şi facem sacrificii pentru ca cei mici sa aiba o viata mai buna. Dar de multe ori lipseşte ce e mai pretios pentru ei: prezenta fizica a parintilor lor. Sa le oferim celor mici timp de calitate şi amintiri pentru o viata”, se arata in expunerea de motive. 
 
Iata de cate zile libere mai beneficiaza, teoretic, toti angajatii romani, cu exceptia celor din sectoare cu foc continuu, pana la finele anului : 
 
– 19 IUNIE (duminica), 20 IUNIE (luni) – Rusalii
 
– 15 AUGUST (luni) – Adormirea Maicii Domnului
 
– 30 NOIEMBRIE (miercuri) – Sfantul Andrei
 
– 1 DECEMBRIE (joi) – Ziua Nationala a Romaniei
 
– 25 DECEMBRIE (duminica), 26 DECEMBRIE (luni) – Craciunul.
 
Trebuie mentionat ca salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Asta e legea, care insa se aplica cu strictete doar in sistemul bugetar. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii ar trebui sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza, ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.