INCA o ZI LIBERA pentru ANGAJATII din ROMANIA! Vezi in ce conditii poti beneficia de ziua libera de la serviciu

La zilele libere de care beneficiaza angajatii din Romania se va mai adauga inca una sau chiar … doua! Este deja aprobare de la guvernanti in acest sens. Insa, atentie, nu este chiar pentru toti angajatii. Si va fi o zi plina de responsabilitati, nu chiar libera.

Angajatii care vor putea sa solicite aceasta zi libera de la angajator sunt doar cei care au copii. 
 
Mai exact, parintii isi vor putea lua o zi libera pentru a-si duce copiii la doctor. Este de fapt o hotarare mai veche, aprobata si intrata in vigoare din 2014, dar care nu a putut fi aplicata pana acum pentru ca nu erau stabilite si publicate normele metodologice care sa arate exact pasii care trebuie urmati in aplicarea acestei hotarari. 
 
Cum trebuie procedat pentru a beneficia de aceasta zi libera ?
 
Guvernul a adoptat miercuri procedura prin care angajatii cu copii vor putea solicita si obtine de la angajatori ziua libera. Se asteapta doar publicarea in Monitorul Oficial a acestei proceduri.
 
Parintii pot sa beneficieze anual de o zi lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor in baza prevederilor Legii nr. 91/2014. 
 
Liberul se acorda pentru a permite salariatilor sa ajunga in fiecare an la medic pentru verificarea starii de sanatate a copiilor.
 
De aceasta zi libera pot sa beneficieze, la cerere, doar parintii sau, acolo unde este cazul, reprezentantii legali ai copiilor. 
 
Insa, se lasa la alegerea angajatorului daca sa plateasca sau nu  drepturile salariale aferente acelei zile. 
 
„Persoanele (…) au dreptul la liber, in conditiile prevazute de prezenta lege, pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente”, scrie in actul normativ, fiind subliniat ca dreptul este strans legat de calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de stat.
 
Totodata, dreptul este acordat pentru copiii minori cu varste de pana la 18 ani care se afla in ingrijirea si intretinerea parintilor sau a reprezentantilor legali.
 
Doar unul dintre parinti sau reprezentantii legali poate sa ceara acodarea zilei libere intr-un an. 
 
In caz contrar, acestia nu vor mai putea sa ceara acest drept niciodata. 
 
„In cazul in care, in urma unor verificari efectuate de catre angajator, se constata ca ambii parinti au solicitat liberul contrar legii, va fi anulata posibilitatea ulterioara de a mai beneficia, vreodata, de prevederile legii”, scrie in Legea nr. 91/2014.
 

Daca intr-un an nu ai luat ziua libera, nu poti compensa in anul viitor. Ziua libera nu se poate reporta. 

 
De asemenea, in functie de numarul de copii, angajatorii pot acorda una sau doua zile libere. Daca o familie are unul sau doi copii, parintii au dreptul la o zi libera, insa daca au trei sau mai multi, vor primi doua (consecutive sau separate, in functie de cum decide angajatorul).
 
Cererea se va depune cu cel putin 15 zile inainte.
 
Pentru a solicita angajatorilor ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor, parintii vor trebui sa depuna o cerere scrisa cu minimum 15 zile inainte de vizita la medic, este explicat in proiectul (pdf) pentru aprobarea normelor Legii nr. 91/2014, document aprobat miercuri de Executiv.
 
Pe langa cerere se va depune si o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca celalalt parinte n-a cerut si nici nu va cere liberul pentru anul respectiv. 
 
Pentru copiii care au reprezentanti legali va fi necesara si o copie a documentului prin care se demonstreaza aceasta calitate.
 
Prin norme se mai stabileste ca parintii nu vor fi constransi sa apeleze doar la medicii din sistemul public de sanatate. Acestia vor putea alege sa verifice sanatatea copiilor si in sistemul privat.
 
Dupa control, parintii vor da angajatorului o adeverinta de la medicul de familie.
 
„Dupa efectuarea controlului medical, parintele sau reprezentantul legal al copilului are obligatia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce contin rezultatul controlului medical”, se mai arata in norme. 
 
Angajatul va avea maxim cinci zile lucratoare pentru a-i aduce angajatorului adeverinta de la medicul de familie.
 
Angajatorii sunt obligati sa aprobe aceasta noua zi libera. In caz contrar se pot alege cu amenda intre 500 si 1.500 de lei. Este o prevedere care vizeaza atat angajatii de la stat, cat si pe cei din mediul privat.
 
„In cazul mai multor cereri simultane din partea angajatilor pentru acordarea liberului, care depasesc 5% din numarul total de angajati, angajatorul va programa, prin rotatie, zilele lucratoare libere, astfel incat sa nu ii fie afectata activitatea”, mai dispune actul normativ.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.