Interventie chirurgicala cu sistem de neuronavigatie, premiera medicala la Spitalul Marie Curie

Bucuresti, 27 ianuarie 2016 –  Doi medici specialisti neurochirurgi, doctorii Sorin Tarnoveanu si Ionut Gobej, in echipa cu medicul anestezist dr. Adriana Gurita, au operat pe creier un copil de 2 ani, folosind un sistem de neuronavigatie.

Noul sistem de navigatie a intrat de curand in dotarea Sectiei de Neurochirurgie de la Marie Curie, fiind achizitionat de Asociatia Inima Copiilor cu sprijin financiar oferit de Fundatia Vodafone Romania. 
 
Finantarea Fundatiei Vodafone Romania, care se ridica la 250.000 euro, a permis pe langa achizitionarea aparatului de neuronavigatie si dotarea sectiei cu o coloana de endoscopie. Tot din acest buget, va fi achizitionat pentru spital un sistem de electrofiziologie. Toate acestea vor permite echipei medicale de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Maria Sklodowska Curie” realizarea unor noi si complexe interventii neuro-chirurgicale.
 
“Acesta tehnologie reprezinta standardul in patologia neurochirurgicala pediatrica oriunde in lume si inseamna pentru copii incizii mai mici, recuperare rapida, durata de spitalizare redusa, iar pentru noi, medicii, posibilitatea localizarii exacte a proceselor tumorale si reducerea la minim a riscului leziunilor asupra creierului”, a declarat dr. Sorin Tarnoveanu, medic specialist Neurochirurgie.
 
Pentru baietelul in varsta de 2 ani diagnosticat cu ependimom anaplazic, o forma severa de tumora cerebrala, operatia – utilizand acest sistem computerizat de ghidaj – era singura solutie viabila. 
 
Micul pacient, ce cantarea doar 8 kilograme, trecuse anterior prin doua interventii chirurgicale clasice de indepartare a tumorii ce masura – potrivit investigatiilor imagistice tridimensionale – 8 cm/ 7 cm/ 8 cm.
 
Pe 13 ianuarie 2015, folosind sistemul de neuronavigatie, medicii romani Tarnoveanu si Gobej reusesc, la capatul a 240 de minute de tensiune, sa indeparteze uriasa tumora  salvand functiile creierului si reducand la minim impactul interventiei chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar si incizia pe care neurochirurgii i-au facut-o baietelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – de doar 5 cm, cu un volet osos de 4 cm diametru.
 
In prezent, copilul se afla sub supraveghere medicala, urmand sa continue tratamentul oncologic de specialitate. El este primul pacient cu tumora cerebrala operat la Marie Curie cu aceasta tehnologie minim-invaziva, neuronavigatia. Acest tip de interventie reprezinta o sansa in plus la viata oferita copiilor romani diagnosticati cu tumori cerebrale.
    
Neuronavigatia este un sistem computerizat care consta in redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care ofera informatii utile chirurgului despre pozitia instrumentelor sale.
 
Utilizand acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza investigatiilor neuroimagistice prealabile (CT sau RMN) anatomia pacientului 3D si pozitia instrumentelor chirurgicale in raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putand astfel extirpa tumorile cerebrale cu o precizie deosebita, salvand functiile creierului si reducand leziunile.
 
Inciziile mari nu mai sunt necesare, pentru ca precizia localizarii unei tumori este de sub 1 mm cu o astfel de tehnologie. Astfel, printr-o gaura mica se pot scoate tumori foarte mari daca voletul osos este pozitionat corect, cu atingerea tuturor punctelor tumorii, fara a leza tesut sanatos. 
 

Totodata, scade si timpul operator principal – intr-o tumora de 5 cm, chirurgul stie permanent unde se afla. Daca este in centrul tumorii, viteza lui de lucru este foarte mare si securitatea pacientului creste semnificativ, pentru ca stie ca nu exista tesut sanatos in jur care sa poata fi lezat.

 
In 2015, 250 de copii au fost operati in Sectia de Neurochirurgie de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, 10 % dintre micii pacienti fiind diagnosticati cu tumori cerebrale.  
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.