Crescut si educat intr-o familie modesta, Ioan Negru (foto) isi dedica cu sarguinta viata profesionala domeniului de asistenta sociala.
Obtine licenta in psihologie si asistenta sociala, activand in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani ca asistent social si apoi ca psiholog, prestand servicii sociale de suport, destinate copiilor si adultilor aflati in nevoie.
Pe baza experientei dobandite, Ioan Negru publica doua lucrari de specialitate, care reprezinta o contributie valoroasa, la nevoia imperioasa de a rezolva stiintific si competent o parte din problematica actuala si de perspectiva a activitatii de asistenta sociala specifice judetului Botosani.
In prima sa lucrare, intitulata sugestiv „In sprijinul tinerilor aflati in dificultate”, psihologul Ioan Negru prezinta cadrul general al activitatii de asistenta sociala privind cazurile alarmante de abandon scolar, analfabetism, somaj sau consum de droguri din judetul Botosani, propunand solutii pertinente de integrare sociala si profesionala ale persoanelor aflate in asemenea situatii. (CLICK PE POZA)
Cea de-a doua lucrare, „Experiente si practici psiho-sociale”, reflecta cadrul institutional si legislativ cu care se opereaza in activitatea de asistenta sociala, precum si tehnici operationale de comunicare cu beneficiarul serviciilor de asistenta sociala, cu trimitere la disfunctiile si solutiile de management existente in activitatea de asistenta sociala. (CLICK PE POZA)
Cartea tanarului psiholog, dar cu o experienta bogata, se adreseaza, cu precadere, lucratorilor din sistemul de asistenta sociala si evidentiaza aspecte pragmatice, de impact social, intalnite in activitatea zilnica a lucratorilor din acest domeniu.
„Folosirea abuziva a testelor, cele care nu sunt validate stiintific si nu au un coeficient de corelatie verificat, nu conduce din punct de vedere psihologic la rezultate obiective. Testele aplicate in afara conditiilor de laborator sunt susceptibile unei interpretari gratuite, fara o baza obiectiva. De aceea, consider util sa nu se exagereze prin aplicarea acestor teste, intrucat se poate determina o realitate psihologica pe baza convorbirii si a observatiei direct intensive a subiectului”, a punctat Ioan Negru in lucrarea sa.
Pe ansamblu, cartile lui Ioan Negru nu prezinta elemente definitorii, de ultima instanta, ci contureaza un punct de vedere in care subsistemul este determinat cauzal si asupra caruia realitatea l-a determinat pe autor sa gaseasca o solutie.
Ioan Negru mai are si alte articole, lucrari, publicate in presa si reviste de specialitate, are 36 de ani, 15 ani de munca in slujba asistentei sociale, a semenilor, in prezent, fiind angajat pe post de psiholog si cu functia de sef la Centrul Social de Urgenta din cadrul Serviciului Public Local de Asistenta Sociala Botosani.
Totodata, este antrenat si in autoperfectionarea sa prin absolvirea unor cursuri eficiente si moderne in asistenta sociala.
Mentionam faptul ca psihologul si profesorul Ioan Perju, pensionat de curand dupa 45 ani de munca in sistemul de invatamant botosanean, in semn de apreciere si recunostinta fata de cariera profesionala a fostului sau elev, Ioan Negru, si motivat de schimbul intre generatii, preda stafeta acestuia din urma.
„Las toata bogatia mea intelectual-profesionala, averea mea spirituala, fostului meu elev, psiholog Ioan Negru, care are vocatia umana si profesionala de a sluji in continuare aceasta frumoasa profesie”, a explicat cu mandrie profesorul Ioan Perju.
tot respectul, dar dacasi asta e psiholog…..nu stai sa scrie si sa citeasca in clasa a8a..cum naiba, toti tampitii ajung la asemenea nivel?!
Bai Ioane, te-ai ajuns la ziar, da-te-n colo, ai dat bani sa ajungi unde esti?
Felicitari din toata inima, un baiat constiincios si profesionist ca intotdeauna. Respect Negrule
Ma bucur sa te cunosc Ioane, sa-ti dea Dumnezeu sanatate si putere de munca, sa poti profesa cu drag meseria aleasa!