IRINA PETRESCU a plecat dintre noi

irina petrescu

Actrita in varsta de 71 de ani era internata la Spitalul Elias.

Actrita Irina Petrescu a murit, marti, la Spitalul Elias din Capitala, dupa o scurta, dar foarte grea suferinta, a declarat pentru Mediafax directorul medical al unitatii sanitare, Dana Safta. Ea fusese transferata in urma cu doua saptamani de la Spitalul de Urgenta Floreasca la Spitalul Elias.

Irina Petrescu s-a nascut pe 19 iunie 1941 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” Bucuresti, promotia 1963, la clasa profesorilor Ion Sahighian si David Esrig.

S-a remarcat inca din timpul studentiei, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul. Acesta a chemat-o sa dea probe pentru un proiect de film care nu s-a mai realizat, dar atunci a fost vazuta de Liviu Ciulei, care a distribuit-o in rolul principal Ana Strejan din „Valurile Dunarii” (1960).

Cunoscuta pentru distinctia si eleganta sa, dar si pentru frumusetea sa clasica, Irina Petrescu a avut roluri importante in film, teatru radiofonic si teatru TV, in regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu – Gopo, Dinu Tanase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Pita, Mircea Veroiu.

Irina Petrescu a jucat in numeroase spectacole pe scena Teatrului Bulandra din Bucuresti, intre care: Lena – in „Leonce si Lena”, de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei (1970); Elena – „Anuntul la mica publicitate”, de N. Gingsburg, regia Sanda Manu; „A douasprezecea noapte”, de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1973); Cecil – „Elisabeta l”, de Paul Foster, regia Liviu Ciulei (1974), Jennifer – „Ferma”, de David Storey, regia Sanda Manu (1975); Cecilia – „Casa cea noua”, de Carlo Goldoni, regia Valeriu Moisescu (1978), Cristina – „Judecata in noapte”, de Buero Vallejo, regia Tudor Marascu (1981); Ines – „Cu usile inchise”, de Jean Paul Sartre, regia Mihai Maniutiu (1982), Ea – „O, ce zile frumoase!”, de Samuel Beckett, regia Mihai Maniutiu (1985), Margot – „Dimineata pierduta”, de Gabriela Adamesteanu, regia Catalina Buzoianu (1986), Visa – „Io, Mircea Voevod”, de Dan Tarachila, regia Alexandru Tocilescu (1986), Milordino – „Uriasii muntilor”, de Luigi Pirandello, regia Catalina Buzoianu (1987), Celimene – „Mizantropul”, de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1989), Beatrice – „Teatrul comic”, de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcarete (1992), Caesonia – „Caligula”, de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu (1996), Doamna Diderot – „Libertinul”, de E. E. Schmitt, regia Alexandru Tocilescu (1998), Regina mama – „Thomas a Becket”, de Jean Anouilh, regia Adrian Pintea (1999), Maria Vasilievna Voinitkaia – „Unchiul Vanea”, de A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy (2001), Maria Mihailovna – „Oblomov”, dupa I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003), Arina Panteleimonovna – „Casatoria”, de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy (2003).

Pe scena Teatrului Metropolis, Irina Petrescu a putut fi vazuta in spectacolele „Sfarsit de partida”, de S. Beckett, in regia lui Alexandru Tocilescu, si in „Nebuna din Chaillot”, montare a piesei lui J. Giraudoux, de Alice Barb.

Printre titlurile marcante din filmografia ei se numara debutul lui Lucian Pintilie cu „Duminica la ora 6” (1966), unde joaca alaturi de Dan Nutu, dar si „Dincolo de pod” al lui Mircea Veroiu, „O lumina la etajul X”, in regia Malvinei Ursianu, si „Hotel de lux” (1992) al lui Dan Pita. Irina Petrescu este cunoscuta si pentru filme precum „Strainul” (1964) si „Prin cenusa imperiului” (1976).

A fost partenera lui Liviu Ciulei in „Facerea lumii” – film distins cu premiul ACIN in 1971 -, a lui Toma Caragiu si Geo Barton in „Nu vreau sa ma-nsor”, a lui Radu Beligan in „Seful sectorului suflete” si a lui Stefan Iordache in „Diminetile unui baiat cuminte”.

Gheorghe Vitanidis, cu care Irina Petrescu a colaborat la trei filme, a distribuit-o in „Rautaciosul adolescent”, care i-a adus, in 1968, unul dintre cele mai importante premii internationale din palmaresul ei, pentru cea mai buna interpretare feminina la Festivalul de la Moscova.

„Rautaciosul adolescent” este un film deschizator de drumuri in cinematografia romaneasca: in el apare primul nud dintr-un film romanesc. In „Rautaciosul adolescent” Iurie Darie si Irina Petrescu sunt protagonistii unei iubiri pe versuri de Nichita Stanescu: „Mai lasa-ma un minut/ Mai lasa-ma o secunda/ Mai lasa-ma o frunza, un  fir de nisip/ Mai lasa-ma o unda”.

Totodata, Irina Petrescu a jucat in filmul „Misiunea directorului de resurse umane” (2010), o coproductie Israel-Germania-Franta, semnata de Eran Riklis, care a avut premiera in Romania in februarie 2011. „Misiunea directorului de resurse umane” a obtinut cinci trofee la gala premiilor industriei de film israeliene – Ophir Awards -, in 2010: pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai buna regie, cel mai bun scenariu, cea mai buna actrita intr-un rol secundar (acordat actritei de origine romana Rosina Cambos) si cea mai buna coloana sonora.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distinctii si premii. Astfel, in decembrie 2011, a primit premiul „Aristizza Romanescu” in domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Romana pentru „creatia teatrala si cinematografica”.

In 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru intreaga cariera la cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

De asemenea, in anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga activitate (2002).

In anul 2000, actrita Irina Petrescu a fost decorata cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Ofiter, de catre Presedintia Romaniei.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.