La fiecare doua zile, o persoana isi pierde viata in incendiile produse in locuinte! Sute de vieti ar putea fi salvate daca…

● Circa 180 de persoane isi pierd viata anual, iar alte sute au de suferit in urma incendiilor produse in locuintele din Romania;

● In tarile unde montarea detectoarelor de incendiu in locuinte a fost legiferata, numarul victimelor in incendii a scazut semnificativ;

Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), anual, in Romania se produc, in medie, aproximativ 6.000 de incendii la locuinte, in urma carora circa 180 de persoane isi pierd viata. Practic, la fiecare doua zile o persoana isi pierde viata in incendiile produse in locuinte, dar au existat situatii in care familii intregi au cazut prada flacarilor, intrucat cea mai mare parte a incendiilor se petrec pe parcursul noptii.

Aceste tragedii pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu si a celor de gaz, demers la indemana oricui si care poate salva vieti si bunuri materiale importante. In acest context a fost definit si mesajul principal al noii campanii comune de informare R.I.S.C., derulata de I.G.S.U. si E.ON Romania, sub sloganul „Mai bine previi, decat sa nu fii!”, in cadrul parteneriatului incheiat in septembrie 2012 intre cele doua institutii.

Conform I.G.S.U., in perioada 1 octombrie 2012 – 30 iunie 2016 la nivel national s-au produs, in locuinte, aproximativ 20.800 de incendii, cele mai multe dintre acestea fiind inregistrate in municipiul Bucuresti (1.714) si in judetele Suceava (1.013), Bacau (952), Iasi (836), Neamt (795) si Prahova (793).

In urma acestora au existat peste 1.680 de victime, dintre care 639 decedate.

Principalele cauze raman in continuare cosurile de fum defecte sau necuratate (32,9%), instalatiile electrice defecte sau cu improvizatii (21,6%) si mijloacele de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,9%).

Respectarea regulilor de siguranta si, in mod special, curatarea cosurilor de fum de doua ori pe an si o data obligatoriu inainte de inceperea sezonului rece, apelarea la persoane autorizate in cazul unor lucrari la instalatiile electrice sau de gaz, precum si utilizarea detectoarelor sunt esentiale pentru prevenirea unor incidente care pot avea urmari grave.

„Vedem aproape zilnic la televizor imagini cutremuratoare de la locul unor astfel de tragedii. Probabil ca multi isi spun ca asa ceva lor nu li se poate intampla. Dar este o abordare complet gresita! Cea mai importanta este preventia si asta se poate face prin respectarea regulilor de siguranta, dar si prin montarea detectoarelor de incendiu si a celor de gaz care ne avertizeaza din timp daca ceva nu este in regula”, a declarat directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak.

“Baza managementului situatiilor de urgenta este capacitatea tuturor de a se proteja si de se ajuta chiar ei (sau unii pe altii) pana ce asistenta calificata a statului soseste. Or, aceasta capacitate de autoprotectie si autoajutor individual si de grup nu vine de la sine, ci trebuie construita printr-o pregatire adecvata si adaptata situatiilor de urgenta cu care cetatenii se confrunta. Chiar pe acest teren al pregatirii in situatii de urgenta se desfasoara colaborarea exemplara dintre I.G.S.U. si E.ON, care are la baza ideea: <Mai bine previi, decat sa nu fii!>, iar comunicarea, informarea si responsabilizarea sunt instrumentele noastre de lucru”, a declarat inspectorul general al I.G.S.U., general de brigada dr. Ovidiu Vasilica.

Montarea detectoarelor a devenit o cerinta obligatorie in tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, SUA, Canada sau Australia, iar conform studiului White Paper, realizat de Public/Private Fire Safety Council, in SUA aceasta practica a redus cu circa 50% numarul victimelor.

In Romania, echiparea cu instalatii de detectare, semnalizare si avertizare incendiu este obligatorie numai pentru imobilele foarte inalte, pentru spatiile comune (holuri, magazii, scari de evacuare, centrale termice de bloc etc.), precum si pentru spatiile transformate in unitati de comert sau servicii publice.

In ceea ce priveste detectoarele de gaz, obligativitatea detinerii lor este prevazuta pentru instalatiile in care se monteaza aparate consumatoare de combustibili gazosi, in incaperi prevazute cu ferestre ale caror geamuri au grosime mai mare de 4 mm, sunt din geam securizat sau termopan.

Detectoarele de incendiu emit semnale acustice si luminoase, sesizand un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta in camere, pe holuri, in casa scarii, pe tavan sau cat mai aproape de mijlocul incaperilor. dar nu se amplaseaza in bai sau bucatarii. La achizitionare se verifica existenta marcajului CE.

Pentru functionarea optima, detectoarele trebuie protejate cand au loc renovari in locuinte si utilizate conform instructiunilor producatorului, urmarindu-se periodic testarea acestora si functionarea bateriilor.

Despre parteneriatul „Impreuna pentru siguranta”
Incheiat intre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si E.ON Romania in luna septembrie 2012, parteneriatul a condus la derularea, la nivel national, a mai multor campanii comune de informare si constientizare a cetatenilor privind riscurile la care se expun in cazul utilizarii necorespunzatoare a energiei.

Astfel, in ultimii patru ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flacarile Omoara Copii” (lansata in septembrie 2012), destinata constientizarii pericolelor la care sunt expusi copiii lasati singuri sau nesupravegheati in casa, urmata de “R.I.S.C.- Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale!” (lansata in noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranta NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea si-au propus nu doar sa informeze si sa sensibilizeze populatia, ci si sa schimbe, in timp, comportamentul legat de utilizarea corecta a surselor de energie. De asemenea, in 2015, E.ON Romania s-a alaturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, initiata de Ministerul Afacerilor Interne si derulata la nivel national prin I.G.S.U.

Anul acesta, pornind de la necesitatea reducerii numarul de victime si a pagubelor materiale, cele doua parti au initiat, sub egida R.I.S.C., o campanie de informare preventiva a populatiei pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice in vederea montarii detectoarelor de incendiu in locuinta proprie.

Urmare a campaniilor si actiunilor comune derulate pana acum de cele doua institutii partenere, conform statisticilor I.G.S.U., in perioada 01 octombrie 2012 – 30 iunie 2016 numarul incendiilor a scazut cu peste 9% raportat la perioada 01 octombrie 2008 – 30 iunie 2012, iar numarul victimelor s-a redus cu circa 7%.

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.