Rezultatele unor studii recente au plasat beneficiile consumului de lapte sub un mare semn de intrebare.
Unii oameni de stiinta sustin ca laptele favorizeaza dezvoltarea obezitatii, o secretie excesiva de mucus, slabirea imunitatii, etc.
IATA concluziile specialistilor in favoarea acestei ipoteze:
1. In zilele noastre, laptele de vaca contine antibiotice, hormoni de crestere si alte preparate medicamentoase. Pentru a preveni raspandirea infectiilor in incaperile specializate aglomerate, animalele sunt literalmente suprasaturate cu antibiotice, fapt ce a conditionat aparitia unor tulpini rezistente de bacterii si epidemii mortale. Hormonii din lapte prezinta, de asemenea, o amenintare la adresa sanatatii noastre. Astazi, fetitele prezinta semne de pubertate deja la 8 ani, lucru de inimaginat cu 50 de ani in urma. Nivelurile sporite de hormoni din produsele alimentare devin cauza dezvoltarii cancerului genital (de san si de prostata).
2. Cele cinci maladii mortale (boli de inima, osteoporoza, cancerul, diabetul si astmul) persista in special in tarile care se caracterizeaza printr-un consum sporit de lapte si produse lactate. Exista o corelatie curioasa dintre lapte si geneza acestor afectiuni. In ultimii 30 de ani, consumul de produse lactate in Marea Britanie, Franta, Canada si Statele Unite s-a triplat, dar, in acelasi timp, s-a marit de trei ori si gradul de raspandire a cancerului de san si a astmului. Bineinteles, nu poate fi vorba de o simpla coincidenta.
3. Oamenii de stiinta vorbesc de existenta unor mecanisme, gratie carora bolile mentionate isi fac aparitia. Ca o cauza potentiala, sunt examinati androgenii din laptele de vaca. Androgenii stimuleaza glandele sebacee, glandele cu secretie interna, care provoaca acneea si cosurile. Iata motivul pentru care acneea poate sa dispara timp de cateva saptamani la adolescentii care renunta la consumul de lapte.
4. Laptele de vaca este un alergen extrem de puternic. Este cunoscut faptul ca, in randurile copiilor cu varsta de pana la un an, alergia la proteinele din laptele de vaca apare in cazul a 2-7% dintre bebelusii hraniti artificial. Laptele contine peste 20 de alergeni, cei mai importanti fiind: ??cazeina (80%) si albuminele. Beta-lactoglobulina este cel mai puternic alergen.
5. Incepand cu 1960, prestigioasa revista The Lancet publica o serie de articole referitoare la moartea subita infantila, demonstrand ca hipersensibilitatea la proteinele din lapte este cauza acestui sindrom la sugari. Potrivit unui studiu publicat in 1992 de catre New England Journal of Medicine, efectele proteinelor din laptele provenit de la animale cornute mari, in special albumina, actioneaza in calitate de stimulent pentru dezvoltarea diabetului zaharat.
6. Factorul de crestere de tip insulinic (IGF-1) este unul dintre cei mai puternici hormoni de crestere ai organismului nostru. Cel mai mare miracol al naturii este ca, din 4700 de specii diverse de animale si sute de milioane de diferite proteine care exista in natura, exista doar un singur hormon, care este identic in corpul omului si cel al vacii si acesta este IGF-1. In prezent, hormonul IGF 1 este considerat un factor cheie in procesul dezvoltarii si raspandirii cancerului mamar, cancerului pulmonar, cancerului la prostata si altor tipuri de cancer. Prin rezultatul omogenizarii, moleculele de grasime devin de 10-100 ori mai mici. In timpul prelucrarii laptelui, aceste trilioane de molecule mici de grasime invaluie si protejeaza molecula IGF-1 impotriva actiunii factorilor termici. Iata principalul motiv pentru care IGF-1 nu se distruge din laptele de vaca pe parcursul fierberii. Ajungand in organismul uman, IGF-1 ramane activ inca 30 de minute. Acelasi lucru este valabil si pentru produsele lactate, unde concentratia de hormoni este si mai mare.
7. In 1995, in Townsend Medical Letter, a fost publicat un articol referitor la asocierea consumului de lapte cu un sir intreg de probleme de sanatate, cum ar fi secretia mucusului, scaderea hemoglobinei, alergii, diabet, boli de inima, ateroscleroza, artrita, pietre la rinichi, schimbari de dispozitie, depresie si iritabilitate. Schimbarea starii de spirit, depresia si iritabilitatea rezulta din actiunea constanta a hormonilor din laptele de vaca (estrogen, progesteron si melatonina). Acesti hormoni perturba grav sistemul bine reglat al glandelor endocrine. Este foarte probabil, ca renuntarea la lapte ne va putea scuti de necesitatea administrarii diferitelor medicamente.
8. Si cum ramane cu calciul? In multe tari, laptele nu este la fel de intrebuintat ca in tarile europene. De exemplu, pe insula Okinawa, numarul longevivilor este mai mare comparativ cu alte locuri ale lumii. Populatia insulei consuma 1/20 din cantitatea totala de calciu pe care o consumam noi si, totusi, oasele lor raman mai puternice. Locuitorii Africii de Sud consuma aproximativ 100 mg, pe cand cei din SUA – 980 mg de calciu pe zi, si, totusi, numarul fracturilor de bazin in Statele Unite este de 14 ori mai mare. Problema este ca proteinele animale din lapte provoaca acidifierea sangelui. Pentru a neutraliza mediul acid organismului „spala” calciul din oase. Astfel, calciul din lapte produce mult mai putine avantaje in comparatie cu daunele pe care le provoaca aminoacizii ce contin sulf din proteinele animale.
9. Profesorul Laurent Kordeyn de la Universitatea din Colorado (SUA) a decis sa testeze efectul unui pahar de lapte baut asupra modificarilor din sange. Savantul a constatat, ca laptele are aceiasi actiune asupra producerii insulinei, ca si o bucata de paine alba. Profesorul considera, ca adultii care consuma cantitati mari de lapte si sufera de diabet, obezitate, hipertensiune arteriala, ar trebui sa evite laptele in mod imperativ.
10. Celebrul medic pediatru american si campionul olimpic la canotaj, Dr. Benjamin Spock McLane, considera ca nici un om (inclusiv copiii si adultii) nu are nevoie de lapte de vaca. Apelurile guvernelor in favoarea unui consum sporit de lapte sunt doar o inselaciune. Cartea doctorului Spock „Ingrijirea sugarului si a copilului”, publicata in 1946 si tiparita in 75 de milioane de exemplare a devenit unul dintre cele mai importante bestseller-uri din istorie. Suntem invatati inca din copilarie ca laptele de vaca constituie o sursa esentiala de putere si sanatate. Si scrierile antice ale diferitor culturi contin numeroase mentiuni referitor la faptul ca laptele era considerat un produs sacru. Cu toate acestea, daca privim cu atentie la dovezile actuale prezentate de comunitatea stiintifica, cu certitudine, vom gasi contrariul. Si asta pentru ca metodele agresive folosite de zootehnia moderna provoaca prea multa suferinta animalelor si are drept scop principal doar obtinerea de profituri. Cu siguranta, laptele produs in asemenea conditii nu poate transmite altceva decat nefericire si boli.