Home Social Laurianul premiat din nou în Europa

Laurianul premiat din nou în Europa

Farmaciile Dr. Max – Parasinus Penta pentru ameliorarea simptomelor de răceală și gripă, incluzând febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri în gât, precum și a simptomelor asociate inflamației sinusurilor (nas înfundat, durere la nivelul sinusurilor).

După premierea de la Sorbona din decembrie trecut, Colegiul Național ”A.T. Laurian” urcă din nou pe un podium internațional.

O botoșăneancă drăguță și deșteaptă foc va reprezenta în următoarele zile România la premierea din cadrul olimpiadei internaționale de limba latină ce va avea loc în orașul de naștere al lui Ovidiu.

Veronica Ioana Ciornea este în clasa a XI-a G a Colegiului Național „A.T. Laurian”, iar premiul a venit după ce a participat la proba, desfășurată online în acest an, de traducere și comentariu pe marginea operei marelui Publius Ovidius Nasos.

„Proba a durat 5 ore, timp în care Veronica nu s-a clintit din fața camerei de luat vederi, traducând 44 de versuri din ”Amores” a lui Ovidiu, comentând totodată cele traduse. Iar traducerea ei a fost splendidă; prea frumos, prea poetic, sensibil. Mi-am dat seama de atunci că va lua un premiu”, a explicat profesorul Coca Dorica, îndrumătoarea Veronicăi, cea care o va însoți pe mândra lauriancă la Sulmona, unde va avea loc premierea concursului Certamen Ovidianum Sulmonense.

Fetele încă nu știu ce premiu vor primi, organizatorii păstrând misterul în invitația trimisă la Botoșani. Veronica și doamna profesoară vor petrece câteva zile la Sulmona, vor vizita și Roma, excursia în Italia fiind o recompensă în sine pentru reușita de la olimpiada de latină, însă nici premiul în bani nu este de neglijat. Pasiunea pentru latină a Veronicăi nu este nouă, tânăra perfecționându-și măiestria în cadrul Centrului de excelență de la nivelul județului.

Veronica reprezintă vârful performanțelor înregistrate de laurieni în această primăvară, odată cu edițiile județene ale olimpiadelor județene. Bucuria celor din bătrânul colegiu botoșănean este mare, întrucât peste 200 de elevi din clasele V-XII au obținut premii și mențiuni în întreaga panoplie de olimpiade, nelipsind informatica, biologia, limba engleză, filosofia, voleiul, rugby-ul, matematica, limba franceză, muzica, artele plastice, istoria, chimia, tehnologia, limba și literatura română și lista poate continua. Câteva zeci de laurieni vor reprezenta județul și colegiul la naționalele la care s-au calificat, urmând să se confrunte cu cei mai tari din țară în cadrul competițiilor ce vor avea loc în vacanța ce, în sfârșit, se apropie.

„Pe grupul de WhatsApp al colegilor curg felicitările și rezultatele frumoase de câteva săptămâni. E bucuria celor care au muncit pentru a atinge aceste rezultate și știu, de aceea, cât de valoroase sunt. Îi felicit și cu această ocazie pe toți, cu atât mai mult pe doamna Coca Dorica pentru premiul la internaționala de latină. Nu este o surpriză, dumneaei ne-a mai bucurat cu astfel de rezultate în ultimii ani”, a explicat Ioan Onofrei, director al Colegiului „A.T. Laurian”.

Și are dreptate managerul general al colegiului, pentru că reușitele doamnei profesoare Coca Dorica sunt de peste un deceniu, fiind admirabil modul în care reușește să insufle pasiunea și motivația în tinerii laurieni pentru limba latină sau pentru cea neogreacă. Doar în ultimii ani, înainte de pandemie, eleve precum Claudia Dîrzu, Maria Pînzaru, Ionela Cuciureanu, Olivia Burcă, Oana Archip, Diana Mocanu s-au calificat la internaționalele de latină, fie la actualul Certamen Ovidianum Sulmonense, fie la Certamen Ciceronianum Arpinas, dar și la cea de neogreacă. Însă Veronica Ioana Ciornea este prima care reușește să fie și premiată.

Felicitări și succes în continuare!

Exit mobile version