Legea care majoreaza salariile bugetarilor este constitutionala! Cine va beneficia de cresteri de salarii

Curtea Constitutionala a decis ca Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educatie si din sanatate, este constitutionala si a amanat pentru vineri decizia pe sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale.

Anuntul privind constitutionalitatea majorarii salariilor din Educatie si Sanatate a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

Legea privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prevede majorari salariale in educatie si sanatate in medie cu 15%.

Camera Deputatilor a introdus, la votul din 7 noiembrie 2016, o serie de amendamente care au condus la majorarea salariilor celor doua categorii de bugetari cu circa 15%. Astfel, unul dintre amendamente se refera la sistemul sanitar si prevede ca, „incepand cu 1 decembrie 2016, sporurile si alte drepturi salariale specifice activitatii se vor calcula prin raportare la salariul de baza’‘, si nu la cel din 2009.

Un alt amendament adoptat de Camera Deputatilor prevede ca, „incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant existente in plata la data de 31 decembrie 2016 se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei si aprobate prin Hotarare de Guvern, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei”.

Majorarea salariala de 15% se va aplica si personalului din inspectoratele scolare, in aceasta categorie fiind inclus personalul administrativ.

La 10 noiembrie 2016, Guvernul a atacat Legea de adoptare a OUG la Curtea Constitutionala, in sesizare aratandu-se ca se incalca art. 1, alin. (4), art. 111, alin. (1), art. 138, alin. (5) din Constitutia Romaniei, care prevad separatia puterilor in stat si faptul ca nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare.

”Analizand un pic la rece lucrurile dupa votul de ieri, prima intrebare pe care mi-o pun este daca PSD si cei care au votat aceasta lege chiar doresc majorarile salariale pe care le-au votat. Si o sa va spun de ce: pentru ca acum constatam ca sunt mai multe incalcari ale legislatiei si ale Constitutiei, pe care nu e posibil sa nu le fi constientizat in momentul respectiv”, a afirmat premierul Dacian Ciolos.

Premierul a spus ca ”nu s-a facut o dezbatere reala, transparenta, a amendamentelor propuse”, in comisii discutandu-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar.

Dacian Ciolos a amintit ca, la dezbaterile din comisii, fiind intrebat de secretarul de stat de la Ministerul Muncii daca s-a facut o analiza de impact, presedintele Comisiei de munca ”a raspuns ca da si ca impactul este devastator”.

Ciolos a mai sustinut ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri parlamentare nu se mai adopta acte normative legate de majorari de salarii. Premierul a precizat ca legea spune ca institutiile publice nu adopta astfel de acte normative, iar Parlamentul este institutie publica.

Sesizarea a fost facuta in noiembrie, iar termenul a fost stabilit de la inceput de judecatori pentru 14 decembrie, dupa alegerile parlamentare.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.