Este o planta care, practic, daruieste sanatate. E un izvor de sanatate. Nu doar ca e foarte gustoasa, dar ajuta organismul sa lupte, cu eficienta, cu multe boli. Si nu e populara, dar castiga teren pe zi ce trece in randul celor care pretuiesc sanatatea si vor sa si-o pastreze sau sa si-o recapete.
Despre o specie de varza vorbim, foarte apreciata: Kale (Brassica oleracea). Se inrudeste cu varza obisnuita, broccoli si conopida. E o leguma care contine chiar mai mult fier decat carnea de vita. Mai contine potasiu, fosfor, zinc, fier, calciu, vitamina K, vitamina B12 si vitamina A. In plus, are calorii putine. Specialistii spun ca la continutul in calciu bate si produsele lactate, iar calciu din Kale ar fi mai usor absorbit de organismul uman. In plus, contine un pretios antioxidant, betacarotenul, un luptator eficient in prevenirea cancerului si a bolilor de inima.
Sunt doua soiuri, in doua culori: verde prafuit si mov. Despre primul se spune ca bogatia de vitamine si minerale i-ar conferi proprietatea de a lupta cu celule canceroase, carora le blocheaza inmultirea.
Iata cu ce bogatie vine o cupa de Kale : Vitamina K, Vitamina C, Vitamina A, 15% din necesarul zilnic de calciu si Vitamina B6, vitamina A, magneziu, 5 g de fibre si 36 de calorii, luteina, potasiu, fosfor, mangan si cupru.
Trebuie stiut insa, ca nu este indicat sa se consume in exces, ci cu moderatie, cam o data pe saptamana. In perioada in care se urmeaza un tratament cu anticoagulante nu este indicat sa se consume varza Kale, din cauza problemelor pe care le-ar putea crea Vitamina K din compozitia legumei.