Au vrut sa-si incalzeasca locuintele si au facut focul, dar nu s-au asigurat ca au cosurile de fum curatate de funingine, reparate sau protejate termic fata de materialele combustibile din care sunt construite acoperisurile, tavanele sau peretii caselor.
Caldura radiata sau scanteile sarite din cosurile de fum ca urmare a arderii funinginii au aprins, in ultimele doua luni, materialele combustibile (grinzi, barne, astereala) ale acoperisurilor a nu mai putin de 25 de locuinte din judet. In unele cazuri, flacarile s-au extins si la bunurile din interior.
Ultimele doua incendii generate de exploatarea necorespunzatoare a cosurilor de fum s-au produs joi, 3 decembrie, la Vorona si Trusesti.
Cosurile de fum defecte sau necuratate se afla printre cele mai frecvente cauze care genereaza incendii la Botosani, in sezonul rece.
Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite daca s-ar respecta o serie de reguli si masuri de prevenire si stingere a incendiilor. De aceea este bine de stiut ca sobele folosite pentru incalzit pe timp de iarna si cele folosite pentru preparatul hranei trebuie sa aiba cosuri pentru evacuarea fumului executate din caramida pe fundatie proprie.
La trecerea prin planseele executate din lemn sau alte materiale combustibile, peretii cosului de evacuare trebuie sa aiba grosimea de minim 25 cm.
Pe portiunea din spatiul podului, cosurile vor fi tencuite si varuite. Sobele metalice (fara acumulare de caldura) trebuie sa fie amplasate pe un postament izolator din caramida.
Atat sobele metalice, cat si burlanele vor fi amplasate la distanta de cel putin 1 m fata de peretii construiti din lemn, usi si alte elemente care se pot aprinde cu usurinta.
Burlanele sobelor metalice folosite pentru incalzire nu vor fi scoase prin plansee si acoperisuri combustibile, ci vor fi racordate in mod obligatoriu la cosuri din zidarie de caramida.
Cosurile, indiferent de constructia lor, se vor curata de zgura o data la cel mult doua luni de functionare.