MAGIUNUL DE PRUNE cu PAINE mai nesanatos decat cartofii prajiti!

Acrilamida (acrylamide) este o substanta care poate induce cancer.

Substanta acrilamida (acrylamide) este cea care poate induce cancer si apare in diverse produse alimentare, in special prin prepararea termica (reactia Maillard).

Acrilamida se gaseste si in gemul de prune, precum si in alte alimente, spune nutritionistul Cristian Margarit pe blogul sau personal.

Temperaturile mari sunt responsabile de cele mai multe ori de formarea acrilamidei, in cartofii prajiti, ca exemplu des intalnit.

Alte produse alimentare in care gasim aceasta otrava sunt nucile, migdalele si semintele prajite, floricele de porumb, pizza, unt de arahide.

Acrilamida se gaseste in cantitati semnificative si in fumul de tigara.

Acrilamida se poate forma si la temperaturi mult mai mici in produse cum ar fi fructele uscate, gemul de prune, masline negre, fulgii de porumb, cafeaua.

Painea si produsele de panificatie (in special „cerealele” si biscuitii) pot contine cantitati mai mari de zeci de ori decat cartofii prajiti. Evident, asta nu face din cartofii prajiti o mancare sanatoasa ci doar atrage atentia asupra faptului ca multe alimente vandute drept sanatoase contin in cantitati mari o substanta dovedit cancerigena.

„Vestea buna este ca folosirea de plante aromatice (rozmarin) poate reduce formarea acestui compus toxic, la fel cum flavonoizii sau alti fitonutrienti pot combate nocivitatea otravurilor din alte alimente (salata de cruditati asociata fripturii)”, mai scrie nutritionistul Cristian Margarit.

Insa, la unele alimente trecerea timpului duce la scaderea continutului de acrilamida (se descompune), deci un produs „vechi”, nu este neaparat un produs mai daunator, in acest caz fiind chiar invers.

„Intrebarea pe care mi-o pun este: de ce «somitatile» din domeniul nutritiei din Romania, desi au acces la aceste informatii de 10 ani, fac totusi reclama la produse de panificatie ultraprocesate, «cereale» si chiar acest magiun? Sau ei nu cunosc acest pericol si atunci putem presupune ca nici despre alte aspecte legate de nutritie nu stiu mare lucru?”, a scris Cristian Margarit.

Pe final, nutritionistul a tinut sa mai vina cu completari legate de de acrilamida. Aceasta substanta este cel putin neurotoxica (exista o mare probabilitate sa fie si mutagena/cancerigena la oameni). De asemenea, toxicitatea are efect cumulativ: expunerea indelungata la doze mici fiind si ea periculoasa.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.