Mai SCUMP decat AURUL! Te poate imbogati…

Este folosit in cele mai exclusiviste restaurante ale planetei, fiind considerat si chiar denumit ‘aurul rosu’.

Sofranul este cel mai scump si căutat condiment la nivel mondial, cunoscut si sub denumirea ‘aurul rosu’. Este folosit in cele mai exclusiviste restaurante ale planetei si in cele mai gustoase preparate din bucătăriile traditionale din diferite zone de pe glob, scrie CNN.com.
 
Cu un pret de 65 de dolari pentru un gram, pentru calitatea cea mai buna, sofranul este mai scump decat cel mai tranzactionat metal la nivel mondial, in speta aurul. Valoarea sa s-a mentinut constant ridicata din cauza metodelor intensive de recoltare, fiind necesara strangerea a peste 200.000 de fire delicate de sofran de la aproximativ 70.000 de flori sofran.
 
Tara cea mai cunoscuta pentru cultivarea sofranului este Iranul, unde traditia dateaza de aproximativ 3.000 de ani. Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de sofran realizate anual la nivel mondial, datorita conditiilor meteo unice care asigura o aroma puternica florii de sofran, calitatea puternic aromata fiind de altfel o caracteristica pentru preparatele culinare locale, pentru cosmeticele sau medicina traditionala de provenienta iraniana.
 
Comertul cu sofran, in schimb, a devenit tot mai anevoios in ultimii ani pentru comercianti din cauza sanctiunilor internationale impuse Teheranului din cauza programului nuclear iranian, astfel ca numeroase companii si banci iraniene nu pot accesa pietele de desfacere din Europa, Canada si SUA si nici sprijin financiar din partea organizatiilor monetare internationale.
 
Unele companii iraniene au adoptat politica barterului si primesc la schimb de la partenerii indieni sau chinezi bunuri de larg consum sau alimente in schimbul sofranului.
 

Potrivit Consiliului National Iranian pentru Sofran, industria sofranului a crescut cu 36% in 2014, iar pretul pentru un kilogram de sofran a crescut usor la aproximativ 2.000 de dolari pentru un kilogram de sofran.

 
Reprezentantii industriei cultivarii sofranului incearca sa dezvolte noi tehnologii si sa valorifice multiplu sofranul, chiar in ce priveste tratamentele medicale. Guvernul iranian a anuntat un plan in acest sens pentru a incuraja cultivarea sofranului in cat mai multe zone pentru a extinde culturile.
 
Daca sanctiunile internationale impuse Iranului vor fi ridicate, asa cum s-a vehiculat in cadrul rundelor de negocieri in format P5+1, urmatoarea problema vor fi preturile uriase pentru ca cererea este tot mai mare. 
 
Companiile occidentale se aliniaza tendintei de a investi in presupusa noua piata, iar produsele realizate din sofran vor fi foarte apreciate. In cadrul acestui scenariu, comerciantii iranieni vor fi recompensati foarte mult pentru flexibilitatea de care au dat dovada, potrivit CNN.com.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.