In sedinta de Guvern din data de 22 iunie 2016 a fost aprobata Hotararea Guvernului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.52/2011.
Astfel, Guvernul Romaniei prin Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale şi Persoanelor Varstnice si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala isi respecta angajamentele in favoarea adoptarii si implementarii unor politici specifice de asistenta sociala pentru stimularea cresterii natalitatii, ocrotirea copilului, protectia familiei si asigurarea unui nivel de trai decent.
Noua Hotarare de Guvern aduce schimbari majore prin care se suplimenteaza in mod semnificativ beneficiile privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si in acelasi timp contribuie in mod real la simplificarea procedurilor administrative in relatia cu cetatenii, la reducerea numarului de documente si a timpului necesar pentru obtinerea beneficiilor.
Normele metodologice adoptate in data de 22 iunie 2016 care stabilesc procedurile de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului se aplica noilor drepturi ce vor fi solicitate dupa data de 01 iulie 2016.
Pentru beneficiarii aflati in plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 1 an sau in plata stimulentului de insertie, precum si cei aflati in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, procedura de prelungire/reluare a concediului si a indemnizatiei aferente, in baza art.III alin.2 din Legea nr.66 din 2016, se aproba prin ordin al ministrulului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.
Persoanele aflate in plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani beneficiaza din oficiu de majorarea cuantumului indemnizatiei. Aceste persoane NU TREBUIE sa depuna documente suplimentare intrucat majorarea cuantumului indemnizatiei lunare se va face automat, pe baza documentelor existente la dosar, incepand cu dreptul aferent lunii iulie 2016, plata acestor drepturi urmand sa se faca incepand cu luna august 2016.
Beneficiarii aflati in plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 1 an sau in plata stimulentului de insertie, precum si cei aflati in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si care doresc modificarea optiunii prin prelungirea/ reluarea concediului si plata indemnizatiei lunare vor trebui sa depuna cerere tip si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, care se transmit prin e-mail, posta sau se depun la sediul Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala Judeteana, respectiv a muncipiului Bucuresti, care efectueaza plata. Pentru acesti beneficiari, majorarea cuantumului indemnizatiei aferente se face pe baza documentelor depuse initial.
Formularul cererii tip va fi disponibil imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, prin publicarea pe site-ul ANPIS/ AJPIS/ APISMB.
Pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie care nu doresc modificarea optiunii, majorarea cuantumului si prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap, se va face in mod automat.
Schimbarile importante privind majorarile de cuantum ale beneficiilor se reflecta in faptul ca:
-limita minima a indemnizatiei creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.063lei (1.250 lei reprezinta salariul minim) fata de 600 lei, cat este in prezent;
-limita maxima a indemnizatiei este eliminata, aceasta urmand sa fie calculata la 85% din veniturile nete realizate;
-stimulentul de insertie se stabileste la 50% din indemnizatia minima, respectiv va creste de la 500 lei la 532 lei.
Prin eforturile depuse de catre Parlamentul si Guvernul Romaniei in ultima perioada de timp si prin masurile adoptate in momentul de fata in domeniul asistentei sociale, pentru cresterea natalitatii se promoveaza o politica sociala coerenta care asigura premisele unei dezvoltari durabile in Romania, in deplin acord cu noua Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabila.
Bursa de la Bucuresti, reactie violenta: Actiunile scad cu 6-7% dupa Brexit->https://reporterul.ro/economie/bursa-de-la-bucuresti-reactie-violenta-actiunile-scad-cu-6-7-dupa-brexit-11957