In ultimii ani s-au efectuat numeroase studii medicale privind consumul de condimente, stiut fiind ca multor persoane le place mancarea condimentata.
Adaugarea de condimente in mancare reduce efectele nefaste ale grasimilor asupra corpului. Studii recente recomanda combaterea grasimilor din farfurie cu condimente, un astfel de studiu fiind realizat de cercetatorii americani de la Pennsylvania State University.
Este stiut ca utilizarea condimentelor in exces poate dauna stomacului, dar pastrarea unor proportii rezonabile in mancare ar putea aduce beneficii deloc de trecut cu vederea pentru sanatate. Condimentarea mancarurilor cu scortisoara, ardei iute sau piper ar putea ajuta la combaterea efectelor negative ale mancarurilor bogate in grasimi, arata studiul publicat in revista Journal of Nutrition.
Cei care au efectuat acest studiu demonstreaza ca adaugarea de condimente in mancarurile foarte grase contribuie la reducerea trigliceridelor cu 30%. Trigliceridele sunt un tip de grasimi care se depisteaza in sange.
Experimentul la care face referire sursa citata consta in faptul ca cercetatorii au hranit persoane supraponderale, sanatoase, avand intre 30 si 65 de ani, cu pui cu curry, paine italieneasca cu verdeturi si biscuiti cu scortisoara. Al doilea grup a primit acelasi fel de mancare, dar condimentat cu doua lingurite cu rozmarin, oregano, scortisoara, curcuma, piper, cuisoare, praf de usturoi si ardei iute.
Au fost alese aceste condimente pentru marea lor concentratie de antioxidanti.
Cercetatorii au luat sange participantilor din 30 in 30 de minute timp de trei ore si au constatat ca antioxidantii prezenti in condimente au dus la cresterea activitatii sanguine cu 13% si la scaderea cu 20% a raspunsului la insulina.
Ei au scos in evidenta ca antioxidantii pot contribui la combaterea efectelor nocive ale bolilor cronice, cum ar fi afectiunile cardiace, artrita sau diabetul, produse de presiunea oxidanta.
Un alt studiu, realizat de Universitatea Georgia, demonstrase deja cum condimente ca scortisoara, cuisoarele, oregano si salvia pot reduce leziunile tesuturilor si inflamatiile produse de nivelul ridicat de zahar din sange.