Home Social Mars pentru DREPTUL la VIATA, pentru spitale in care pacientii sa nu...

Mars pentru DREPTUL la VIATA, pentru spitale in care pacientii sa nu mai fie ucisi de microbii din saloane

Incepem sa aratam ca ne pasa de suferinta semenilor nostri, ca ne pasa ce se intampla in spitalele noastre, ca nu mai toleram indiferenta autoritatilor fata de probleme care ajung sa aduca atingere sanatatii si vietii noastre. 

Asta au aratat joi dupa-amiaza zeci de botosaneni care au iesit din case si pornit intr-un mars pe strazile municipiului Botosani, in incercarea de a trage un semnal de alarma in fata factorilor de decizie care ar putea schimba soarta sistemului sanitar romanesc. 
 
Lipsurile in dotarea spitalelor, atitudinea unor cadre medicale, incetineala cu care se iau decizii de care atarna viata unui pacient, lipsa de transparenta, toate acestea pot sa ucida. Un copil a murit la cateva ore dupa nastere, iar parintii, distrusi de atata suferinta nu gasesc inca raspuns. Banuiesc doar ca un microb din spital le-a ucis pruncul. 
 
Oamenii li s-au alaturat sotilor Alexandrescu, impartasindu-le suferinta si protestand fata de situatiile care genereaza astfel de drame in spitale. Au aratat ca ii nemultumesc multe lucruri in sistemul sanitar romanesc, in spitalele botosanene. 
 
„Nemultumeste modalitatea in care sunt tratate mamicile in Maternitatea Botosani, ignoranta si nepasarea cadrelor medicale, lipsa de informare. Acesti parinti s-au trezit cu copilasul mort si nu cunosc nici acum cauza. S-au facut analize foarte tarziu, au venit rezultatele analizelor foarte tarziu, laboratorul era inchis in week-end. Mama a stat intr-un salon si nimeni nu i-a spus ca bebelusul nu este bine, ca este la terapie intensiva. Sunt foarte multe nereguli care s-au intamplat acolo. Si nu este singura. Cu totii stim ce probleme sunt, dar ne ascundem dupa deget. Trebuie sa facem ceva pentru oricare dintre noi, trebuie sa se schimbe ceva, ca nu se mai poate merge astfel. Nu avem noi competenta sa apreciem actul medical, dar putem spune ca acesti oameni nu au fost informati ca pruncul lor este bolnav, ca are febra. Cand au aflat situatia au cerut sa-l duca la Iasi, dar li s-a spus ca este bine, sa astepte ca in doua zile copilul va fi foarte bine. Asta vrem sa atragem noi atentia. Ca mamele nu sunt informate”, a spus fostul consilier municipal Tereza Nica, prezenta la protestul de joi seara.
 
La mars au participat si reprezentantii unei asociatii, aducand cu ei si voluntari colaboratori veniti din Germania. Carmen Olaru, presedinta Asociatiei „El ramane credincios”.
 
„Ne gandim ca oricine dintre noi poate fi in situatia asta si nu putem fi insensibili la o astfel de suferinta, insuportabila pentru acesti parinti. Eu sunt de la o asociatie, „El ramane credincios”, si am adus si voluntari germani care colaboreaza cu noi. Mi-au spus ca daca asa ceva se intampla la ei, societatea exploda. Cred ca este momentul sa ne trezim si noi la realitate. Nu numai la Maternitate se intampla astfel de lucruri grave, intreg sistemul sanitar romanesc este in moarte clinica. Noi avem relatii foarte bune de colaborare cu cei din spitale si nu am venit aici sa acuzam pe nimeni, sa acuzam medicii, am venit sa acuzam situatia in sine”, a declarat Carmen Olaru.
 
Una dintre persoanele venite din Germania care s-au alaturat actiunii de solidaritate cu familia de botosaneni greu incercata prin moartea nedreapta a copilului abia nascut, a tinut sa precizeze ca daca asa ceva s-ar fi intamplat in Germania, „ar fi fost mult mai multa zarva”.  
 
„Ar veni cu mult mai multi oameni pe strada. Ar fi fost mult mai multa zarva in presa scrisa, cu siguranta lumea ar reactiona mult mai agresiv”, a spus una dintre voluntarele din Germania. Aceasta a adaugat: „cred, cu parere de rau, ca este complet diferit sistemul sanitar german de cel romanesc, desi cred ca si in Germania exista microbi in spitale. Pot sa spun ca nu toate spitalele din Germania au posibilitatea sa ia pacientul imediat ce a venit si sa-l analizeze daca vine el cu microbul de acasa sau il ia el din spital. Si medicii germani lucreaza la treaba asta. In ce priveste familia Alexandrescu, pot sa spun doar atat – durerea este ingrozitor de mare cand pierzi un copil, indiferent ca mai ai cinci acasa sau ca este primul nascut”. 
 
Protestatarii au fost intampinati, in fata Consiliului Judetean, si de reprezentanti ai Spitalului Mavromati, de directorul Corneliu Mihai, de directorul medical Angela Turcanu si de vicepresedintele CJ, Dorin Birta.  
 
„La spitalul Botosani se intampla si lucruri bune. Regretam situatia, suntem alaturi de familia greu incercata. In calitate de medic, de parinte, pot sa-mi exprim compasiunea fata de familia care trece prin aceasta mare suferinta. Ce putem noi sa facem acum? Am demarat o ancheta care sa stabileasca cauzele decesului acestui copil. In paralel am deschis si o expertiza medico-legala pe care o face Institutul Medico-Legal din Iasi. Nu este chiar atat de simplu, medicina nu inseamna unu plus unul egal doi. Este greu uneori sa gasesti cauzele decesului si trebuie investigatii amanuntite, de cele mai multe ori. In ce priveste tardivitatea cu care acuza doamna avocat Alexandrescu ca au ajuns rezultatele unor teste, vreau sa spun ca un examen microbiologic dureaza aproximativ trei zile pana la identificarea unui germen. Sigur, s-a inceput tratament antibiotic imediat dupa recoltarea examenului microbiologic. Ne cerem scuze pentru lipsa de transparenta a cadrelor medicale. Noi vom avea o discutie in Consiliul Medical cu toti cei implicati dupa ce vom avea rezultatele anchetei administrative, sa vedem daca exista si o culpa medicala, asa cum se acuza”, a spus directorul medical Angela Turcanu. 
 
La randul lui, reprezentantul Consiliului Judetean a dat asigurari ca cine va fi gasit vinovat, va plati. 
 
„Sa fiti siguri de asta, cei vinovati o sa plateasca. Daca este vina spitalului, cadrele medicale, cei vinovati vor plati”, a spus Birta.
 
Otilia si Lucian Alexandrescu, parintii pruncului decedat in Maternitate la scurt timp de la venirea acestuia pe lume, au fost invitati de catre Dorin Birta la o discutie cu sefii spitalului. Dupa care, familia greu incercata a parcurs, alaturi de cei care au venit sa-i impartaseasca suferinta, mai multe strazi din municipiu, intr-un protest fata de sistemul sanitar romanesc care, uneori, in loc sa vindece, ucide. Au pornit de pe Pietonalul Unirii, au ajuns apoi pe Bulevardul Eminescu, au strabatut si segmentul dintre Monumentul 1907- Giratoriul de la fosta Politie Rutiera, dupa care, pe trotuarul strazii George Enescu au mers pana in fata Maternitatii. Acolo si-au facut auzite dorinte firesti: dreptul la viata al copiilor, dreptul mamelor de a fi tratate cu respect si de a li se salva viata, atunci cand trec prin situatii dificile la nastere.
 
 

Exit mobile version