Mii de pelerini la mormantul parintelui ARSENIE BOCA!

La 24 de ani de la moartea parintelui Arsenie Boca, mii de romani au venit la Manastirea Prislop, intr-un pelerinaj pentru a-i aduce un omagiu unuia dintre cei mai mari duhovnici romani ai secolului XX.

Data de 28 noimebrie ramane in memoria romanilor, fiindca este ziua in care parintele Arsenie Boca a trecut in lumea celor drepti.

Cu putin timp inainte de a muri, parintele si-a prezis propriul sfarsit dar si moartea dictatorului comunist, Nicolae Ceausescu.

De fapt, la mormantul parintelui Arsenie Boca, de la Manastirea Prislop, din Tara Hategului vin sute de pelerini.

La pomenirea sa, prilejuita de trecerea in nefiinta, la data de 28 noiembrie 1989, locul devine unul din importantele locuri de pelerinaj din tara, in ultimii ani numarul de pelerini veniti pe aceasta data este estimat la 30.000-40.000 de oameni.

Omul lui Dumnezeu sau Sfantul Ardealului, cum este pomenit, adeseori, parintele Arsenie Boca i-a convins pe multi crestini sa isi pastreze credinta in Dumnezeu, in vremuri de restriste. Chiar si dupa moartea sa, multi cred ca, rugandu-se la mormantul lui, primesc iertare, binecuvantare sau isi schimba viata in bine.

Pana nu demult, despre parintele Arsenie Boca si despre Manastirea Prislop, la care a fost staret si, apoi, dupa ce a fost transformata in manastire de maici, a slujit, se stia mai mult din povestirile oamenilor sau din carti. Acum, internetul a dat o mana de ajutor mediatizarii acestui lacas de cult si a vorbelor de duh si rugaciunilor parintelui, pastrate de-a lungul timpului.

Pe pagina de Facebook a manastirii Prislop, apar, zilnic, rugaciuni, sfaturi, retete de post dar si povestiri despre gesturile de bunavointa fata de semeni aflati in greutati.

Tot acolo, oamenii vorbesc despre implinirile sufletesti de care au parte cand merg la mormantul parintelui Arsenie Boca sau isi dau intaliri pentru a merge impreuna, in pelerinaj, in Tara Hategului.

Acolo a fost postata o povestire, relatata de un calugar al manastirii, despre cum a profetit parintele Arsenie Boca moartea dictatorului Nicolae Ceausescu, dar si moartea sa.

Preot-martir

Parintele Ieromonah Arsenie Boca, s-a nascut pe data de 29 septembrie 1910, in Vata de Sus, judetul Hunedoara. Teolog, artist plastic (muralist) roman, a fost staret la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus si apoi la Manastirea Prislop, unde datorita personalitatii sale veneau mii si mii de credinciosi, fapt pentru care a fost hartuit de Securitate. In biografia sa, scrisa pe wikipedia.org, se arata ca a fost unul din martirii gulagului comunist, inchis la Securitatea din Brasov, dus la Canal, inchis la Jilava, Bucuresti, Timisoara si la Oradea. A pictat biserica din Draganescu (la 25 Km de Bucuresti).

Numele sau real este Zian Boca. Inainte sa ia calea manastirii, parintele a urmat Liceul National Ortodox „Avram Iancu”, din Brad, pe care l-a terminat ca sef de promotie in 1929. In acelasi an, s-a inscris la Academia Teologica din Sibiu, pe care a absolvit-o in 1933. A primit – la recomandarea profesorului Nicolae Popovici – o bursa din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Balan pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase, din Bucuresti. In paralel, audiaza cursuri la Facultatea de medicina tinute de profesorul Francisc Rainer si prelegerile de Mistica crestina ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Fascinat de lucrarea „Scara dumnezeiescului urcus”, scrisa de Ioan Scararu, o traduce in limba romana in doar 5 luni. Aceasta traducere nu a vazut lumina tiparului.

Remarcandu-i talentul artistic, profesorul Costin Petrescu i-a incredintat pictarea scenei care il reprezinta pe Mihai Viteazul de la Atheneul Roman. Trimis de chiriarhul sau, Nicolae Balan, calatoreste la Muntele Athos pentru a aduce manuscrisele romanesti si grecesti ale Filocaliei. Aici are parte de o experienta duhovniceasca formatoare pentru viata de calugar pentru care optase inca din anii studentiei, de la Sibiu.

In 1935 – ca absolvent al Academiei Teologice – a fost hirotesit citet si ipodiacon. Pe 11 septembrie 1936 este hirotonit diacon celibatar de catre mitropolitul Nicolae Balan. In anul 1939 petrece trei luni la Schitul Romanesc Prodromu de la Muntele Athos, apoi este inchinoviat la Manastirea Sambata de Sus (judetul Brasov).

In Vinerea Izvorului Tamaduirii din anul 1940 este tuns in monahism. In 1942 este ridicat la treapta preoteasca si numit staret al Manastirii Brancoveanu pe care o renoveaza schimband infatisarea locurilor. Deja, din 1940, declanseaza la Manastirea de Sambata de Sus ceea ce s-a numit „miscarea de reinviere duhovniceasca de la Sambata”, despre care Nichifor Crainic spunea: „Ce vreme inaltatoare cand toata tara lui Avram Iancu se misca in pelerinaj, cantand cu zapada pana la piept, spre Sambata de Sus, ctitoria voievodului martir Constantin Brancoveanu!”.

Dupa ocuparea tarii de catre armata sovietica, Parintele Arsenie a fost arestat pentru prima oara la Ramnicu Valcei pe 17 iulie 1945, dus la Bucuresti si eliberat pe 30 iulie 1945 pentru ca nu i-a fost gasita nicio vina. Apoi a fost arestat in 14 mai 1948, pentru vina de a-i fi ajutat crestineste cu hrana pe luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului. Atat pentru aceste banuieli, cat si datorita notorietatii sale printre credinciosii crestini, este schingiuit o luna si jumatate, silit sa dea repetate declaratii, fiind apoi eliberat.

Mitropolitul Nicolae Balan il stramuta de la Simbata la Manastirea Prislop in noiembrie 1948. Acolo devine staret, iar dupa ce salasul s-a transformat in manastire de maici, a ramas ca duhovnic, cu intreruperi in perioadele de arestare si anchetare (1950, 1951, 1953, 1955, 1956).

In 1959 comunistii au risipit obstea si parintelui Arsenie Boca, deja martirizat prin inchisori si la Canal, i-au interzis activitatea preoteasca pana la moartea ce a survenit dupa torturarea sa de Securitate. Fiind inainte vazator cu duhul, el lasa marturie a supliciului din care i s-a tras moartea, pictand la Biserica din Draganescu scena supliciilor Sf. Stefan cel Nou, pomenit pe 28 noiembrie, data mortii Parintelui Arsenie.

In noaptea de 15/16 ianuarie 1950 este a treia oara arestat. Face detentie „administrativa”, fiind dovedit vinovat, pana pe 23 martie 1951 la Canal. Eliberarea s-a datorat Patriarhului Justinian care i-a semnalat lui Teohari Georgescu pericolul revoltarii fagarasenilor. De Rusalii, in 1953, este din nou anchetat, apoi este arestat la Timisoara, Jilava, Oradea pentru 6 luni din 5 oct.1955 pana in aprilie 1956. In 1959 i se insceneaza nereguli financiare pentru a fi scos abuziv din monahism si pentru a i se interzice sa slujeasca la altar (post-mortem, in 1998, se revine asupra deciziei din 1959).

A urmat pribegia la Bucuresti, unde a fost tot timpul tinut in marginalitate. Cu cele doua licente ale sale, una la Belle Arte si alta la Teologie, n-a fost admis decat ca muncitor pictor bisericesc, pana cand e pensionat in 1968 cu o pensie de mizerie. A fost permanent supravegheat de Securitate. Din 1968 pana in 1984 picteaza biserica de la Draganescu.

La Sinaia, din 1969 si-a avut chilia si atelierul de pictura, unde s-a retras dupa 1984. Acolo a si inchis ochii, pe data de 28 noiembrie 1989, in varsta de 79 de ani. A fost inmormantat, dupa dorinta proprie, la manastirea Prislop, la 4 decembrie 1989, prorocind ca aici va fi loc de pelerinaj.

„Sa-mi faci crucea”

Noiembrie, 1989. Afara ninge usor si fulgii se lipesc de fereastra. Dalta musca incet din lemnul tare. Printre lacrimi, cu o durere surda in inima, tamplarul a sculptat deja un nume – „Arsenie”. Ar trebui sa mai scrie inca un cuvant. Doar atat. „Ieromonahul”. Unsprezece litere. Dar nu poate. Durerea il apasa din ce in ce mai tare si gandul ca nu-l va mai vedea niciodata pe parintele Arsenie Boca ii sfredeleste inima. Ii rasuna in minte cuvintele de la ultima intalnire: „Sa vii la mine la mormant, ca te voi putea ajuta mai bine decat acum”.

(profetia mortii sale)

„Mai, hai sa-ti spun tie ceva, ca stiu ca tu nu ma spui la nimeni”. Si continua: „Hai, sa-ti spun cum se va descotorosi Romania de comunism. Toate celelalte tari comuniste vor face pasnic trecerea de putere de la comunism la capitalism – ca si cand dai camasa de pe tine si iei alta camasa – numai Romania va face trecerea prin varsare de sange si vor muri multi”. L-am intrebat pe Parintele daca voi muri si eu. Atunci, sfintia sa s-a asezat catre Rasarit, cu mainile impreunate, ca si cand s-ar fi rugat (nu cum fac preotii, cu mainile in sus). A stat asa, cu fata catre cer, vreo 15 minute. Mi-a spus, apoi, ca nu voi muri la revolutie, dar ca „asta” va muri in ziua de Craciun. L-am intrebat: „Care asta?”. „Asta, ma, care ziceti voi ca nu vi-l mai schimba Dumnezeu”. Am intrebat incet: „Ceausescu, Parinte?”. Dansul mi-a zis: „Da, ma, asta. Si voi muri si eu, cu vreo trei saptamani inaintea lui”.

Dumnezeu sa-l odihneasca in Lumina Invierii Sale.

1 COMENTARIU

  1. D-zeu sa-lodihneasca pe Parinte, Iar pe copilul meu care m-a parasit pt totdeauna acum 6 sap la numai 28 ani D-zeu aibe in grija poate acolo nu s-o mai stresa pt un loc de munca ce nu-l mai gasea in Ro cu 2 licente luate ,m m invatatura si m, credinta si cu toate locul in soc nu la aflat iar inima lui inainte de vreme a cedat.Mama si fratele mereu il va plange…………..

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.