Multi dintre conducatorii auto ar putea sa-si piarda permiul de conducere. Nu este o gluma, este vorba de consecintele pe care le va avea implementarea unei noi DIRECTIVE EUROPENE. Potrivit acesteia, nu vor mai avea dreptul sa detina permis de conducere auto persoanele care sufera de o afectiune destul de raspandita, netratata, si care, spun specialistii, ar fi cauza multor accidente de circulatie.
Directiva europeana trebuie implementata in Romania pana la sfarsitul anului. Prevederile acesteia aduc ca noutate faptul ca obtinerea sau reinnoirea carnetului auto nu va mai fi posibila pentru persoanele care sufera de APNEE si nu isi trateaza aceasta afectiune.
Sindromul de apnee moderata in somn de tip obstructiv se refera la existenta a 15 – 29 episoade de apnee si hipopnee pe ora (indice apnee-hipopnee), iar sindromul de apnee severa in somn de tip obstructiv se refera la existenta a cel putin 30 de episoade de acest fel intr-o ora, ambele fiind asociate cu somnolenta diurna excesiva.
Soferii diagnosticati cu aceasta problema medicala vor fi obligati sa urmeze tratamentul corespunzator. Va fi insa destul de greu de stabilit, la controlul medical, existenta acestei afectiuni, care provoaca somnolenta cauzatoare de atat de multe accidente pe sosea.
Somnolenta datorata sindromului de apnee in somn a fost asociata in 31-41% dintre accidentele majore ale vehiculelor comerciale (soferi profesionisti).
Statele membre europene trebuie sa adopte si sa publice pana la 31 decembrie 2015 cel tarziu, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma cu Directiva 2014/85/UE a Comisiei din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere.
Asadar, nu se va mai elibera sau reinnoi permisul de conducere auto candidatilor sau conducatorilor fara obtinerea unui aviz autorizat care sa ateste daca sufera de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv.
Permisele de conducere vor putea fi eliberate candidatilor sau conducatorilor auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care dovedesc ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta, daca este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat, se precizeaza in Directiva CE 2014/85/UE.
Candidatii sau conducatorii auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care urmeaza un tratament trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale care nu depasesc trei ani pentru conducatorii auto din grupa 1, si un an pentru conducatorii auto din grupa 2, pentru a stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul si mentinerea unei vigilente adecvate, se mai spune in Directiva CE 2014/85/UE pe care si Romania e obligata sa o transpuna in legislatia nationala pana la 31 decembrie.