MODIFICARI la CODUL MUNCII – CONCEDIUL de ODIHNA cu mici retusuri

CODUL MUNCII a intrat din nou in analiza parlamentarilor, iar acestia au decis ca trebuie sa sufere cateva modificari in ce priveste acordarea dreptului la CONCEDIU de ODIHNA. 
Parlamentarii au adoptat deja proiectul de modificari la Codul Muncii.

Sunt cateva modificari care vizeaza in principal legatura dintre perioadele de incapacitate temporara de munca si concediul de odihna, dar si recuperarea concediului neefectuat intr-un an. 
 
Astfel, se stabileste ca perioadele de incapacitate temporara de munca nu au drept rezultat scaderea duratei concediului de odihna anual. 
 
S-a stabilit, de asemenea, ca atunci cand, din motive justificate, salariatul nu poate efectua concediul de odihna, integral sau partial angajatorul sa fie obligat sa-i acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator.
 
Proiectul de act normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor pe 3 decembrie cu 207 voturi pentru, 3 impotriva si 89 de abtineri.
 
Iata articolele care au suferit mici modificari prin decizia parlamentarilor : 
 
Articolul 145, alineatul (2) se modifica astfel:
 
„(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.”
 
In articolul 145, dupa alineatul (3) se introduc noi alineate, alineatele (4) – (6), care prevad:
 
„(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
 
(5) in situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
 
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul 3 fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
 
Si continutul articolului 146 a suferit modificari, astfel :
 
„Art. 146. – (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
 
(2) in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
 
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.”
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.