MS: „Marea evaluare” a starii de sanatate a populatiei, in pregatire

Se va relua Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a populatiei (PNESS). Autoritatile sanitare centrale sunt decise la acest pas, chiar daca inca nu stiu sa precizeze sub ce forma, in ce va consta, exact, acest program.

Este ambitia ministrului sanatatii Eugen Nicolaescu de a relua programul pentru depistarea precoce a unor boli de care unii oameni pot suferi fara sa stie.

Medicii din spitale spun insa ca daca Ministerul Sanatatii se axeaza doar pe depistarea bolilor, fara a aloca insa si fonduri pentru tratarea lor, programul nu rezolva mare lucru.

„Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a populatiei este un program care poate salva vieti. Aceasta este menirea lui. Valorificarea datelor din Program si continuarea lui sunt parte esentiala din politica de preventie, care este o prioritate a Ministerului Sanatatii. Este cel mai important Program din istoria Romaniei in domeniul sanitar”, este opinia actualului ministru al sanatatii, exprimata printr-un comunicat de presa postat pe siteul Ministerului Sanatatii.

Oficialii sistemului sanitar tin sa precizeze ca programul nu este o ancheta statistica a starii de sanatate, ci un proiect pe termen lung care sa evalueze riscuri, sa previna imbolnavirea si sa constientizeze cetatenii ca sunt responsabili pentru sanatatea lor. El s-a bazat pe principiul „mergi la medic cat esti sanatos”.

De altfel, ministrul explica in comunicatul respectiv care a fost motivatia programului pe care l-a derulat in mandatul sau precedent.

„Unu, am facut programul avand in centrul sau individul si preocuparea pentru starea lui de sanatate, avand ca scop final imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor. Pentru ca nu a existat o politica sistematica de educare in sensul preventiei si de informare, riscurile de imbolnavire sunt foarte mari. Sunt oameni care nu merg la medic, care nu si-au facut poate niciodata analize. Pentru 20% din persoanele examinate a fost descoperita cel putin o afectiune noua, de care acestea nu stiau”, explica ministrul.

In al doilea rand, acesta arata ca, pentru a avea imaginea asupra starii de sanatate a populatiei, asupra riscurilor si patologiilor – la ce boli suntem predispusi, in ce zone geografice, la ce categorii de varsta sunt mai frecvente anumite boli -, este nevoie de un astfel de program.

„Am considerat ca pe aceasta baza putem dezvolta o strategie coerenta in sanatate. Pentru a putea promova politici de sanatate eficiente, trebuie sa pornim de la realitate, de la cunoasterea starii de fapt, data de evaluarea sanatatii fiecarui individ”, se mai arata in comunicat. Si, nu in ultimul rand, cel ce conduce in prezent Ministerul Sanatatii ne reaminteste ca e mai usor sa previi decat sa tratezi. Se vrea, ca incet, incet sa se puna in practica acest principiu. Deci o a treia motivatie ar fi legata de costuri si de eficienta cheltuirii banilor publici pe termen lung.

Este adevarat ca astfel de motivatii corespund logicii si practicii medicale, dar, asa cum sesizeaza multe cadre medicale, in conditiile in care spitalele sunt subfinantate si se pregateste o reducere a pachetului de servicii medicale de baza este foarte probabil ca persoanele care vor descoperi ca sufera de diverse boli sa constate ca nu au posibilitatea sa se trateze pentru acestea.

Si in prezent unele categorii de bolnavi cronici sufera din cauza ca nu isi pot trata afectiunile din lipsa medicamentelor, ori stau pe liste de asteptare cu lunile sau cu anii pentru a li se aproba tratamente mai performante, de care asiguratii de sanatate din alte tari beneficiaza fara astfel de lungi asteptari.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.