Crestinatatea sarbatoreste la 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mica, dupa cum i se mai spune in traditia populara. Se spune ca cifra opt este simbolul vesniciei, al vietii fara de sfarsit.
Naşterea Maicii Domnului este prima sarbatoare importanta din cursul Noului An Bisericesc, care incepe la data de 1 septembrie.
Numele de Maria este cel mai popular prenume feminin, intalnit pe toate continentele. Provine din limba ebraica, unde Maryam sau Miryam inseamna imparateasa, frumoasa si cea aleasa.
Maria, inainte de toate, este darul cel mare cu care Dumnezeu a invrednicit neamul omenesc, ea fiind nu numai izvorul darului celui ceresc, Maica Domnului Iisus Hristos, dar si Maica izbavitoare pe langa Fiul ei, pentru intreaga omenire.
Pe 9 septembrie, crestinii ii praznuiesc pe Dreptii Dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana, parintii Sfintei Maria, care erau erau oameni cu credinta in Dumnezeu, dar care, trecuti de prima tinerete si doreau cu ardoare un copil, caci nu reusisera sa il aiba in tinerete. De aceea s-au rugat mult la Dumnezeu sa ii binecuvanteze cu un prunc.
Dupa aceste rugaciuni, Dumnezeu le-a indeplinit dorinta.
TRADITII SI OBICEIURI pentru SPOR si SANATATE
Sunt numeroase traditii legate de aceasta mare sarbatoare a crestinatatii. Generatii la rand au respectat aceste traditii, cu credinta ca asta le va aduce sanatate si spor in casele lor. In dimineata sarbatorii, gospodinele vor impodobi icoana Maicii Domnului cu flori adunate din gradina sau cumparate de la persoane religioase.
SE APRINDE CANDELA
Langa icoana Maicii Domnului, de dimineata, pe 8 septembrie, se aprinde candela iar toti din casa se roaga pentru sanatate si roade bogate. Candela aprinsa toata ziua se spune ca aduce zile senine in acea familie.
In traditia populara, intervalul 7-9 septembrie este cunoscut sub denumirea de „zilele sacre” sau „Cercurile Sfintei Marii”. Femeile care vor sa nasca usor este bine sa se roage Fecioarei Maria si Dreptilor parinti Ioachim si Ana, praznuiti in ziua de 9 septembrie, pentru „dezlegare usoara a pantecului”.
FAPTE BUNE
Rugaciune, dar si fapte bune. Astfel trebuie cinstita aceasta zi. De aceea, potrivit traditiei, se impart ofrande saracilor : struguri, nuci, paine preparata in casa.
NU SE GATESTE
Atat de 8 septembrie, cat si in urmatoarele doua zile, nu se gateste. Traditia spune ca nu trebuie sa se aprinda focul in vatra si nu trebuie sa se gateasca mancare. Se crede ca barbatii care incalca aceasta traditie se vor rani, iar femeile vor fi si ele lovite de necazuri, cum ar fi sa li se aleaga copiii cu arsuri.
Cozonacul Maicii Domnului
Exista o traditie care se mai respecta in localitati din Sudul tarii: in ajunul sarbatorii, persoanele bolnave prepara in aceasta zi „Cozonacul Maicii Domnului”. Dupa ce se implineste ritualul si cozonacul se coace, bolnavul il rupe in doua bucati. O parte o arunca in curtea casei, iar cealalta o mananca el. Totodata, bolnavul care rosteste un juramant sever: „Atata vreme cat voi trai, nu voi mai gusta carne de capra: pentru boala un cozonac, pentru mine vindecare si sanatate! Ritualul se continua prin degustarea unui pahar de vin rosu. Dintr-o cana de lut, plina cu vin, bolnavul toarna un pahar cu vin pe pamant, iar cantitatea ramasa in cana de lut o bea treptat, rostind in gand o rugaciune pentru sanatate. Traditia spune ca suferinzii se vindeca, daca isi respecta juramantul.
NU SE MATURA IN CURTE
Se spune ca daca se spala rufe in aceasta zi sau se matura prin curte iti intra raul in casa. Se aprinde candela la icoana Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul zilei, pentru ca in viata acelei familii sa fie zile senine.