Noutatile aduse la NORMELE CONTRACTULUI CADRU 2016

Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru in anul 2016 aduc cateva schimbari, atat in asistenta medicala primara, cat si in asistenta medicala ambulatorie de specialitate, dar si asistenta medicala spitaliceasca. 

Varianta actualizata a proiectului de Ordin privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2016 a Hotararii Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017 a fost publicata vineri, 11 martie 2016, pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. 
 
Normele ar urma sa intre in vigoare la data de 1 aprilie 2016.
 
„Proiectul de hotarare privind aprobarea contractului-cadru s-a amanat. Va fi discutat saptamana viitoare. Nu sunt semnificative modificarile fata de contractul-cadru de anul trecut, dar trebuie puse mai bine in evidenta modificarile cu care noul Contract-cadru va veni pentru 2016-2017, pentru ca este eşalonat pe doi ani”, a afirmat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, la finalul sedintei de Guvern din data de 10 martie 2016.
 
SCHIMBARI in NORMELE CoCa 2016
 
Asistenta medicala primara : s-au adus modificari in cadrul serviciilor medicale preventive si profilactice, s-a majorat valoarea minima garantata a punctului ”per capita” de la 4 la 4,05 lei, au fost revizuite unele reglementari privind evaluarea complexa a copilului pe grupe de varsta/sex in cadrul serviciilor preventive pentru copii  cu varsta 0-18 ani, precum si au fost completate reglementarile modelului de cerere de inscriere prin transfer cu situatiile in care se poate solicita inscrierea mai devreme de 6 luni calendaristice pe lista unui medic de familie.
 
Asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitati clinice : s-au adus modificari in pachetul de servicii de baza, medicul de specialitate psihiatrie pediatrica poate raporta servicii conexe al caror punctaj poate fi de 180 puncte/zi, s‐a reglementat ca serviciile conexe sa fie recomandate de catre medicii de specialitate prin scrisoarea medicala utilizata in sistemul de asigurari sociale de sanatate, iar in Lista cuprinzand afectiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate a fost inclusa insuficienta respiratorie cronica severa. Valoarea minim garantata a unui punct pentru plata pe serviciu medical este aceeasi ca cea din 2015, de 1,8 lei.
 
Medicina dentara, pachetul de servicii de baza şi minimal au fost revizuite in concordanta cu Contractul‐cadru si  revizuite şi tarifele in concordanta cu structura serviciilor din pachet; Suma orientativa/medic specialist/luna, avuta in vedere la stabilirea valorii de contract, este nemodificata fata de reglementarile legale aferente anului 2015, respectiv 1.600 lei.
 
Pachetul de servicii de baza in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitati paraclinice tarifele a ramas nemodificat fata de cele prevazute pentru anul 2015, dar s-au prevazut tarifele pentru serviciile nou introduse in pachet: RMN sani nativ – 450 lei şi RMN sani nativ şi cu substanta de contrast – 700 lei. Ecografia de vase – artere / vene, ca prestatie independenta efectuata in cabinete medicale de catre medici de specialitati clinice, poate fi efectuata de medici din specialitatile: cardiologie, medicina interna, diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, chirurgie vasculara si chirurgie cardiovasculara. Potrivit reglementarilor anterioare putea fi efectuata de medici din soecialtatile cardiologie, pediatrie, medicina interna, nefrologie, neurologie, geriatrie şi gerontologie, scrie med-farm.ro.
 
Laboratoarele de analize medicale : aparatele reconditionate (refurbisate) cu o vehime mai mare de 8 ani, calculati de la data reconditionarii (refurbisarii) – pentru care s-a aplicat un nou marcaj CE, prezentandu-se o declaratie de conformitate in acest sens pentru seria respectiva emisa de producator sau de o firma autorizata de producator, nu se puncteaza, iar in cadrul criteriului de evaluare a resurselor – 50% din suma corespunzatoare acestui criteriu revine subcriteriului evaluarea capacitatii resurselor tehnice si logistica şi 50% subcriteriului resurse umane. De asemenea, a fost revizuita modalitatea de acordare a punctajului pentru aparatura din dotarea laboratoarelor de radiologie imagistica medicala şi medicina nucleara in cadrul criteriului de evaluare a resurselor tehnice.
 
Asistenta medicala spitaliceasca : in pachetul de servicii de baza – pentru spitalizare de zi au fost introduse 4 afectiuni (diagnostice) medicale caz rezolvat medical in spitalizare de zi: diabet mellitus tip 1 cu complicatii microvasculare multiple, diabet mellitus tip 2 cu complicatii microvasculare multiple, alte forme specificate de diabet mellitus cu control slab, hiperlipidemie mixta.
 
O alta modificare vizeaza Lista serviciilor medicale in regim de spitalizare de zi decontate prin tarif pe serviciu medical, respectiv  serviciul de la pozitia 54 „Implantarea cateterului venos central cu camera implantabila destinat administrarii de chimioterapice (in cure lungi de 6 – 24 luni) pentru pacientii oncologici şi hematologici” se acorda numai pentru persoanele cu varsta peste 18 ani, pentru persoanele cu varsta pana la 18 ani inclusiv, serviciul se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.
 
In cadrul negocierii tarifelor pentru serviciile / cazurile rezolvate in spitalizare de zi, furnizorii vor trebui sa prezinte fundamentarea tarifului pe caz/serviciu care cuprinde modelul de pacient, lista şi numarul serviciilor medicale necesare pentru rezolvarea cazului/serviciului medical (consultatii, investigatii paraclinice, explorari, proceduri, tratamente si alte acte medicale).
 
In cadrul spitalizarii continue, pentru serviciile paliative acordate in unitatile sanitare cu paturi, este prevazut sa se faca, trimestrial, regularizare in mod similar cu serviciile spitaliceşti acordate in sectiile de cronici.
 
La stabilirea sumei contractate pentru servicii spitaliceşti acordate in regim de spitalizare continua se vor lua in calcul, pentru spitalele finantate in sistem DRG:
 
– durata medie de spitalizare este cea de la nivelul fiecarui spital; pentru spitalele cu o durata medie de spitalizare realizata in anul 2015 mai mica decat media celor mai mici 5 durate de spitalizare pe sectii realizate in anul 2015 prevazute in anexa 25 la prezentul ordin, durata medie de spitalizare in anul 2016 este de 3,26.
 
– indicele de complexitate a cazurilor este cel realizat la nivelul fiecare spital in anul 2015
 
– tariful pe caz ponderat (TCP) este egal cu cel contractat in anul 2015
 
Pentru spitalele de acuti non-DRG se va lua in calcul:
 
– durata medie de spitalizare la nivel national este 6,22 (fata de 6,25 in anul 2015)
 
In ceea ce priveşte unii indicatori cantitativi specifici spitalelor luati in calcul la stabilirea sumei contractate pentru servicii spitaliceşti acordate in regim de spitalizare continua durata de spitalizare pe sectii/compartimente valabila pentru toate categoriile de spitale pentru anul 2016 este calculata ca medie a duratelor de spitalizare individuale ale fiecarui caz externat de pe sectia respectiva şi validat. In cadrul exceptiilor de la duratele de spitalizare a fost introdusa şi sectia de recuperare medicala neuropsihomotorie copii din cadrul Sanatoriului Balnear si de Recuperare Techirghiol – pentru care durata optima de spitalizare este de 30 de zile. (similar cu alte sectii de recuperare neuromusculara – recuperare medicala neurologie / recuperare neurologie din cadrul altor spitale)
 
In cazul sanatoriilor, altele decat cele balneare, tariful /zi de spitalizare a fost majorat cu 10%, respectiv pentru sanatorii/sectii sanatoriale din spitale altele decat cele balneare – tariful a fost majorat de la 110 la 121 lei/zi de spitalizare, iar pentru preventorii – tariful a fost majorat de la 62 lei la 68 lei/zi de spitalizare.
 
La capitolul dispozitive medicale, modificarile se refera la faptul ca au fost revizuite conditiile solicitate a fi indeplinite pentru acordarea aparatelor de administrare continua cu oxigen, iar pentru dispozitivele medicale acordate prin inchiriere, in situatia in care exista continuitate a termenelor de valabilitate a deciziilor si continuitate in utilizarea de catre asigurat a dispozitivului medical acordat prin inchiriere de acelasi furnizor, decontarea dispozitivului medical se face incepand cu data de valabilitate a deciziiilor ulterioare, respectiv a primului talon aferent acestor decizii.
 
Si in ceea ce priveste cardul de sanatate au fost aduse unele precizari, respectiv nu este necesara prezentarea acestuia pentru investigatiile paraclinice de laborator prevazute in pachetul de baza care nu sunt recomandate pe biletul de trimitere de catre medicul de specialitate din specialitatile clinice sau medicul de familie, dupa caz, si care se efectueaza pe raspunderea medicului de laborator. Nu este necesara prezentarea cardului la internare si la externare pentru pacientii din sectiile de psihiatrie, internati prin procedura de internare nevoluntara – internare nevoluntara consemnata in foaia de observatie la motivele internarii.
 
Pentru persoanele cu tulburari psihice prevazute de Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice nr. 487/2002, republicata, care au desemnat reprezentant legal de catre autoritatile competente potrivit legislatiei in vigoare s-a reglementat ca reprezentantul legal al persoanei cu tulburari psihice sa prezinte caselor de asigurari de sanatate la care este luata in evidenta persoana pe care o reprezinta documentul prin care a fost desemnat reprezentant legal, in vederea inregistrarii acestui document in evidentele proprii ale casei de asigurari de sanatate.
 
In ceea ce priveste transmiterea de catre furnizorii de analize medicale de laborator a serviciilor furnizate in platforma informatica din asigurarile de sanatate in termen de 72 de ore de la momentul recoltarii / primirii probelor, s-a precizat ca Reglementarea nu se aplica pentru analizele medicale de laborator prevazute in pachetul de baza care nu sunt recomandate pe biletul de trimitere de catre medicul de specialitate din specialitatile clinice sau medicul de familie, dupa caz, si care se efectueaza pe raspunderea medicului de laborator (ex.: antibiograma, antifungigrama, examen citologic al frotiului sanguin).
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.