NOUTATILE din PROGRAMELE SCOLARE aprobate de Ministerul Educatiei cu cateva zile in urma pentru GIMNAZIAL

Noile programe scolare pentru ciclul gimnazial au fost aprobate de ministrul Educatiei Nationale, Pavel Nastase.

Ministrul a punctat, intr-o conferinta de presa, principalele elemente de noutate ale programelor scolare pentru ciclul gimnazial. Iata cum le-a prezentat:

1. Crearea unor premise pentru o conceptie curriculara unitara şi coerenta la nivelul intregului invatamant preuniversitar. Mai exact, in ciclul gimnazial este continuat modelul de proiectare curriculara pe competente implementat deja in invatamantul primar.

2. Structurare din perspectiva modului in care fiecare disciplina de studiu poate contribui la realizarea profilului de formare al absolventului de gimnaziu.

3. Accentul este pus pe dobandirea de competente: in acest mod este depasita abordarea centrata exclusiv pe acumularea de cunostinte/continuturi ale invatarii, oferind elevilor oportunitati pentru transferul si mobilizarea cunostintelor si a abilitatilor in contexte variate de viata.

4. Competentele prevazute pentru fiecare an de studiu sunt corelate cu o varietate de exemple de activitati de invatare. In acest context, cadrele didactice au libertatea de a utiliza exemplele de activitati de invatare pe care le propune programa scolara, de a le completa sau de a le inlocui, astfel incat acestea sa asigure un demers didactic adecvat situatiei concrete de la clasa.

5. Conform Legii Educatiei, programele acopera doar 75% din timpul de predare-invatare-evaluare, cadrele didactice avand in plus la dispozitie 25% din timpul alocat disciplinei pentru diversificarea si adaptarea situatiilor de invatare, in acord cu nevoile, interesele si aptitudinile fiecarui elev.

6. Noile programe scolare reprezinta un sprijin consistent pentru cadrele didactice. Potrivit noii structuri, sectiunea de sugestii metodologice este mai dezvoltata si include recomandari referitoare la proiectarea didactica, la strategiile didactice si la metodele care contribuie predominant la realizarea competentelor. Sugestiile metodologice au rolul de a orienta cadrele didactice in utilizarea programei scolare pentru realizarea activitatilor de predare-invatare-evaluare, in concordanta cu specificul disciplinei si cu particularitatile de varsta ale elevilor.

„Programele pentru gimnaziu continua abordarea dezvoltarii curriculare din invatamantul primar si se axeaza pe formarea competentelor-cheie. Optiunea pentru utilizarea competentelor-cheie ca repere in stabilirea profilului de formare a reprezentat o decizie de politica educationala in acord cu Legea Educatiei si cu tendintele europene in domeniu”, a declarat ministrul Pavel Nastase.

In conexiune directa cu aprobarea programelor scolare pentru clasele V-VIII, ministrul Educatiei a anuntat si semnarea ordinului privind elaborarea manualelor scolare pentru clasa a V-a.

„Documentul reglementeaza elaborarea si achizitia manualelor scolare pentru cei aproximativ 171.000 de elevi care vor intra in clasa a V-a, la toamna. Intentia Ministerului Educatiei este ca acest proces, derulat in baza noilor programe scolare, sa se finalizeze pana la inceputul anului scolar 2017-2018. Am discutat cu editurile de carte scolara posibilitatea de a elabora manualele intr-un termen mai redus (3 luni) fata de termenele anterioare, au fost de acord si le multumesc pentru asta. In acest context, trebuie precizat ca am modificat in procedura de evaluare ponderea punctajului pe baza criteriilor de calitate. Acesta reprezinta 85% din punctajul total, iar ponderea punctajului pentru pret este de 15% din punctajul total”, a mai declarat ministrul Pavel Nastase.

Totodata, a fost semnat si ordinul de ministru privind completarea stocurilor de manuale scolare pentru invatamantul preuniversitar pentru anul scolar 2017-2018, prin achizitionarea manualelor scolare retiparite. In acest sens au fost repartizate inspectoratelor scolare judetene fondurile necesare pentru retiparirea manualelor scolare din invatamantul preuniversitar pentru anul scolar 2017-2018. Data-limita pentru finalizarea acestei activitati care presupune distributia manualelor scolare in unitatile de invatamant este 14 iulie 2017.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.