Modificarea programei scolare are la baza un protocol dintre Ministerul Justitiei, Ministerul Educatiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Public.
Inca nu se stie cand va fi introdus in programa scolara, dar se doreste ca elevii sa invete cat mai curand despre organizarea si functionarea sistemului judiciar din Romania, despre Constitutia tarii, drepturi si libertati, aspecte ale procesul legislativ, dreptul civil si penal si despre prevenirea si combaterea coruptiei.
Educatia juridica in scoli va fi prezentata pe intelesul elevilor si adaptata la realitatile cu care se confrunta elevii zi de zi.
Noua disciplina are la baza un protocol dintre Ministerul Justitiei, Ministerul Educatiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Public.
Scopul acestei initiative este de a promova statul de drept si democratia in randul tinerelor generatii prin explicarea de notiuni de educatie juridica adaptate la nivelurile de invatamant primar, gimnazial si liceal, intr-o maniera atractiva care sa contina informatii relevante pentru elevi si profesori.
„Printre domeniile care vor face obiectul educatiei juridice in scoli sunt: Constitutia Romaniei, drepturi, libertati si indatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea si functionarea sistemului judiciar, elemente de baza ale dreptului civil si penal, formele raspunderii juridice, unele aspecte privind organizatii si relatii internationale”, este prevazut in protocol.
In cadrul programului de educatie juridica in scoli, pe langa partea teoretica, vor fi organizate vizite ale elevilor la Ministerul Justitiei, la Ministerul Public, la sedii ale altor autoritati si institutii publice cu relevanta pentru domeniul justitiei, precum si la instante si parchete.