Membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) s-au reunit intr-o noua sedinta convocata de prefectul Dan Slincu, dupa ce a fost identificat un vitel cu suspiciune de antrax.
Animalul, care face parte din aceeasi exploatatie a familiei din cadrul careia unul din membri a fost diagnosticat cu antrax dupa ce au sacrificat o bovina bolnava, a fost supus testelor iar reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) vor primi rezultatele la inceputul saptamanii. Minodora Vasiliu, directorul DSVSA, a spus ca vitelul a fost vaccinat anticarbunos recent si ar putea fi vorba si de o reactie la acest vaccin.
Pana la obtinerea rezultatelor, s-a dispus prelungirea interdictiei de pasunat pana pe 29 iunie, in conditiile in care, daca nu ar fi aparut aceasta situatie, localnicii si-ar fi putut aduce animalele pe pasune.
Se vor mentine si cele doua filtre ale politistilor pe zonele Avrameni-Flondora si Stefanesti-Flondora iar o echipa mixta, formata din jandarmi si politisti, vor monitoriza zona din Manoleasa.
De asemenea, va fi mentinut si cortul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), pe pasunea din sat.
Insa, cu exceptia familiei din exploatatia careia a fost identificat vitelul, toti ceilalti crescatori de bovine pot aduce laptele la punctele de colectare.
Pe de alta parte, vitelul cu suspiciune a fost izolat iar perimetrul, unde a stat, a fost inconjurat si dezinfectat cu soda caustica.
In cazul in care se va impune, membrii CJSU se vor intruni imediat intr-o noua sedinta.
Antraxul este o boala potential fatala data de bacteria Bacillus anthracis. Aceasta bacterie produce sporii care raspandesc infectia. Sporii sunt bacterii in repaus. La fel ca semintele plantelor, sporii nu se activeaza pana nu germineaza.
Antraxul este rar la oameni in afara situatiei in care este raspandit in mod intentionat. Antraxul apare la vite, cai, oi si capre.
Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infectii cu antrax:
– antrax cutanat, printr-o leziune a pielii
– antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate
– antrax orofaringian (regiunea posterioara a cavitatii bucale), prin ingestie de alimente contaminate
– antrax respirator, prin inhalarea sporilor.
Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.
Singura modalitate de a face antrax este prin expunerea directa la sporii bacterieni, prin ingestia alimentelor contaminate sau prin inhalarea sporilor din aer. Exista posibilitatea ca o leziune deschisa sa fie sursa transmiterii antraxului de la o persoana la alta, dar aceasta metoda de transmitere este rara. Persoanele care vin in contact cu persoane infectate sau care prezinta boala, nu trebuie imunizate sau tratate, numai in cazul in care au fost expuse la aceeasi sursa de infectie.
Nu toate persoanele expuse la antrax vor face boala. Totusi medicii vor trata persoana respectiva pentru a preveni infectia, in cazul in care aceasta a fost expusa la sporii de antrax.
Antraxul cutanat este raspandit prin contact direct cu sporii de antrax, ce ajung pe tegumente sau pe o leziune a mainilor, degetelor, fetei.
Antraxul gastrointestinal si orofaringian este raspandit prin consumul de carne contaminata.
Antraxul respirator se transmite cand o persoana inhaleaza sporii. In antraxul respirator, cel mai mic spor poate patrunde in caile respiratorii, se multiplica si intra in sistemul circulator sanguin. Din acest moment boala este in perioada activa si este foarte dificil de tratat. Acest poces are loc in cateva zile pana la cateva saptamani.
Perioada medie de pentru antrax este de pana la 7 zile dar poate lua 60 de zile sau mai mult pana la aparitia simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infectiei.
Alte simptome pot fi:
– ganglioni limfatici mariti in apropiere de zona cu leziunea cutanata
– febra
– migrene (dureri de cap)
– un sentiment de disconfort.
Antraxul cutanat are urmatoarele caracteristici:
– infectia pielii apare ca o mica, cu sau fara prurit (mancarime), asemanatoare cu muscatura de insecta sau paianjen
– in una pana la doua zile se transforma intr-o bula plina cu un lichid, de aproximativ 1 cm pana la 3 cm in diametru
– in 7 pana la 10 zile apare un punct negru in mijlocul leziunii, inconjurat de o zona rosie si edematiata (infiltrata cu lichid seros); bula este de obicei nedureroasa; pot aparea mai multe bule in diferite stadii.
Daca o persoana banuieste ca a fost expusa la spori de antrax, trebuie sa anunte medicul sau autoritatile locale. Deoarece antraxul nu se transmite interuman, persoanele din jur nu sunt in pericol, decat in cazul in care au fost expuse la spori de antrax.
Antibioticele pot preveni toate tipurile de infectii cu antrax. Totusi, tratamentul precoce dupa infectie este esential numai pentru antraxul respirator si gastrointestinal. O data ce s-a ajuns la infectii severe, tratamentul nu este eficient de obicei.
In general antraxul poate fi tratat cu antibiotice, care se administreaza timp de 60 de zile.
Specialistii recomanda tratamentul asociat, din doua sau mai multe antibiotice, pentru tratarea antraxului inhalator, deoarece aceasta este forma cea mai grava.