Obezitatea, boala secolului?

Voi intrebati, medicul Tatiana Balauca va raspunde.

Irina A.: Am 18 ani, o inaltime de 1,68 m si aproape 80 de kg. Sunt foarte deranjata de faptul ca nu reusesc sa scap de kilogramele in plus. Ce sfaturi puteti sa-mi dati in acest sens?
Dr. Tatiana Balauca: Indicele dumneavoastra de masa corporala este 28, asta inseamna ca sunteti o persoana supraponderala. In primul rand trebuie sa stabilim care este motivul acumularii kilogramelor dumneavoastra in exces. Principalii factori implicati in patogenia obezitatii sunt sedentarismul, supraalimentarea sau o tulburare de metabolism. Obezitatea a devenit boala secolului, peste 1 miliard de persoane avand aceasta afectiune, iar tara noastra ocupa locul III in Europa la acest capitol. Tratamentul acestei „boli” trebuie sa fie rodul muncii unei echipe de specialisti, din care fac parte pe langa medicul dumneavoastra de familie, medicul internist, dieticianul, psihologul, chiar si chirurgul estetician, in cazul in care se impune o interventie chirurgicala de remodelare a corpului. Atentie! Kilogramele in plus revin sau chiar pot creste in cazul in care regimul de viata si alimentatie nu este unul corespunzator. Trebuie sa excludem unele afectiuni asociate precum tulburarile endocrine, diabetul zaharat si alte boli cardiovasculare, respiratorii sau digestive.
De asemenea, stresul este unul dintre factorii favorizanti ai obezitatii. Pentru a slabi, nu trebuie sa va infometati! Nu picati in plasa comerciantilor de produse pentru slabit „peste noapte”! (internetul va ofera in prezent o gama larga de astfel de produse. Multe dintre acestea va pot face mai mult rau decat bine). Consultati medicul dumneavoastra inainte de a consuma orice produs pentru slabit.
Faceti cat mai mult sport pentru a scapa de kilogramele in plus!
Sfaturi practice pentru un corp frumos si sanatos:
– Treziti-va dimineata cat mai devreme si ridicati-va din pat imediat ce v-ati trezit. Faceti apoi cateva exercitii de gimnastica sau alergati cateva minute prin parc.
– Eliminati din alimentatia dumneavoastra alcoolul, bauturile carbogazoase care contin zahar sau chiar cele cu indulcitori artificiali si grasimile animale.
– Pana la orele 13:00 consumati doar sucuri naturale de casa.
– Inainte de masa, consumati un pahar de apa calda. Va va calma foamea si va va ajuta sa mancati mai putin.
– Ultima dumneavoastra masa a zilei nu trebuie sa fie mai tarziu de orele 20:00.
– Consumati alimente sarace in calorii precum celebra supa de varza, pe care o puteti consuma zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana, alimente bogate in fibre vegetale, legume si fructe proaspete.
– Consumati paine neagra sau intermediara in locul painii albe proaspete, cerealele integrale in locul pastelor fainoase si a produselor de panificatie, ridichi, conopida, salata verde, in loc de fasole boabe, soia sau linte. Sunt indicate merele, citricele, in locul bananelor, perelor sau piersicilor (fructe dulci), beti chefir sau iaurt dietetic in locul laptelui dulce.
Multa sanatate!

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.