Oua rosii sau in culori cat mai diversificate, colorate ca pe vremea bunicilor sau cu chimicale „imbietoare”? Sunt intrebari pe care si le pun tot mai multe persoane in febra pregatirii meselor traditionale de Pasti. Imbinarea traditiei cu modernul se manifesta in aceste zile in casele crestinilor ortodocsi.
Traditia crestina cere ca de Pasti, in fiecare casa, pe masa sa se afle cosuletul cu oua rosii. De la rosul cu care se ouale se vopseau de Pasti cu secole in urma s-a ajuns, in timp, la o paleta de culori vii, care mai de care mai frumoase. Multa vreme, aceste culori au fost obtinute de gospodine in moduri naturale, apeland la ce ne ofera natura, fara vreun amestec al chimicalelor in acest proces. Acum lucrurile stau altfel. Cei mai multi dintre noi dau fuga la rafturile supermarketurilor pentru a alege culorile ce vor luci pe oua pe masa de Pasti.
Despre chimicalele din aceste vopsele, daca patrund acestea prin coaja oului si cat de nocive pot fi, parerile sunt multe. „Daca este o vopsea de calitate, mai scumpa, are mai putine E-uri, riscurile de a patrunde prin coaja chimicalele sunt mai mici”, spun unii. Ce garantie putem avea ca o vopsea este „de calitate”? Nici unul, mergem la risc. In timpul procesului de vopsire, substantele care ofera pigmentul patrund intr-o oarecare masura, in functie de tehnica folosita, si in interiorul oului. Nu ar fi nici o problema daca vopselele folosite ar fi inofensive, dar, din pacate, cele mai multe vopsele pentru oua din comert sunt sintetice.
In aceste conditii nu ar fi mai simplu sa revenim la metodele folosite de bunici sau de strabunici la vopsitul oualor? Multi o fac deja. Dar, spun unii, culorile obtinute nu sunt la fel de „ochioase” ca cele pe care le dau vopsele expuse la vanzare in magazine. Argument care poate fi usor demolat.
Nuantele mai intense se obtin din cantitati mai mari de colorant natural, dar uneori si durata procesului de colorare trebuie sa fie mai mare decat la colorarea cu vopsele din comert. Si pentru luciul cu care ies in evidenta vopselele pline de chimicale bunicile noastre aveau solutia. Ungeau ouale cu sunca sau cu o carpa unsa cu ulei si asa obtineau stralucirea. Iar pentru fixarea vopselei naturale, doua lingurite de otet sunt suficiente.
Pentru ca oul rosu nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Pasti, aceasta fiind culoarea simbolizand sangele care a colorat ouale din cosul pus de Fecioara Maria la picioarele Mantuitorului rastignit, rosu sau rosu-portocaliu se poate obtine din frunze uscate de ceapa rosie care se fierb in apa timp de ora sau din coaja de crusin si frunze de soc in cantitati egale, precum si din boia de ardei.
Alte culori:
Galben
• se fierb timp de o ora cantitati egale din frunze uscate de ceapa galbena si flori de galbenele impreuna cu 1 lingura de otet in suficienta apa. Se strecoara totul, iar fiertura calda se toarna peste ouale fierte, inca fierbinti. Se lasa totul pana la obtinerea nuantei de galben dorita.
• o alta varianta de obtinere a culorii galbene este cu frunze de mesteacan uscate. Frunzele se fierb in apa timp de o ora. Dupa, frunzele fierte se terciuiesc, se amesteca bine cu zeama in care au fiert plus o lingura de otet, se strecoara totul, iar lichidul se toarna peste ouale calde. Se lasa peste noapte.
• galbenul mai poate fi obtinut si prin fierberea impreuna cu ouale a cojilor de portocale sau de lamaie sau coji de morcovi sau seminte de telina ori de chimion.
Galben intens
• sofranul se toarna in apa fiarta peste care se aduga otet. Nu este necesara fierberea.
Portocaliu
• amestec de coji de nuca uscata si frunze de ceapa galbena care se fierb timp de o ora. Dupa strecurare si adaugare de otet se mai fierbe totul impreuna cu ouale inca 15 minute.
Albastru
• flori de viorele care se fierb timp de aproximativ o ora.
• o varza rosie tocata marunt, peste care se adauga 4 cani de apa fiarta si 2 linguri de otet.
• coji de sfecla rosie tocate marunt care se fierb timp de 30-60 de minute impreuna cu o lingura de otet.
Verde
• cantitati egale de frunze de ceapa verde si urzica.
• frunze de spanac si otet se fierb impreuna cu ouale pana la obtinerea nuantei dorite.
Maro
• cafea tare in care s-a adaugat sare (la 1L de cafea aproximativ o lingura de sare) si o lingura de otet.
• ceai negru concentrat si otet.
Trebuie avut in vedere ca inainte de colorat ouale sa se spele bine si sa se degreseze.
Plantele se folosesc in cantitati mari si se fierb minim 15-20 de minute la foc mic. Pentru o cana de apa e necesara cam o mana de planta sau aproximativ o lingurita de seminte ori condiment.