Home Social Pacalelile de 1 APRILIE!

Pacalelile de 1 APRILIE!

Obiceiul de a pacali pe cineva este vechi de cateva sute de ani, insa cu toate acestea a ramas la fel de apreciat si, in plus, „reeditat” anual.

Cea mai veche referire la Ziua Pacalelilor dateaza din 1539, obiceiul, inca apreciat si „reeditat” anual, fiind un prilej ca oamenii sa le faca surprize mai placute sau mai putin placute prietenilor, dar si un motiv pentru presa internationala de a-i face pe cititori sa zambeasca.

Obiceiul de a face pacaleli de 1 aprilie este unul vechi de cateva secole. Precursori ai April Fools’ Day – Ziua Pacalelilor in varianta autohtona – ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfasura pe 25 martie, si Medieval Feast of Fools, care se desfasura pe 28 decembrie, o zi care inca este marcata in unele tari de limba spaniola.

Pe de alta parte, cea mai veche referire la Ziua Pacalelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, in care un barbat si-ar fi pacalit servitorul chiar intr-o zi de 1 aprilie.

Totodata, o alta explicatie ar fi ca, in urma cu cateva sute de ani, oamenii sarbatoreau Anul Nou de 1 aprilie. Inlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, initial unii oameni neputand sa se adapteze schimbarii: ei sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie in loc de 1 ianuarie si, din acest motiv, au fost numiti „April Fools”.

In Franta, Belgia, Italia si Olanda o traditie de Ziua Pacalelilor – numita „poisson d’avril”, „pesce d’aprile!”, respectiv „aprilvis” (pestele lui aprilie) – consta in lipirea unui peste din hartie pe spatele unei persoane fara ca aceasta sa-si dea seama. Acest obicei se pare ca dateaza din secolul al XVI-lea.

Sarbatoarea „poisson d’avril” este inca marcata si in Canada, dar si in Portugalia si Spania. Din zonele francofone, aceasta sarbatoare s-a extins si in zonele olandeze si flamande, sub denumirea „aprilvis”.

In Marea Britanie, Ziua Pacalelilor este marcata in anumite zone timp de doua zile, persoana pacalita fiind numita „noddy”, in timp ce, in Scotia, Ziua farselor este denumita in mod traditional „Hunt-the-Gowk Day” („gowk” in sensul de prostanac, natarau), avand insa si o alta semnificatie – cea de sosire a primaverii (April cuckoo).

In Polonia, ziua de 1 aprilie este una in care oamenii fac glume si farse, iar „activitatile serioase” sunt de evitat. In Danemarca, 1 mai este cunoscuta ca „Maj-kat” („May-cat” si ca o zi a glumelor). O semnificatie similara are ziua de 1 mai si in Suedia. Insa atat danezii, cat si suedezii obisnuiesc sa sarbatoreasca si April Fools’ Day („aprilsnar”), in timp ce Ziua Pacalelilor de 1 mai este mult mai putin celebrata de acestia.

In Spania, sarbatoarea „pestele lui aprilie” („pescado de abril”) a fost preluat pe filiera franceza, spaniolii avand si propria lor zi a pacalelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marcheaza „Dia de los Santos Inocentes” („Day of the Holy Innocents”/ „Masacrul Inocetilor”), fuga in Egipt si salvarea pruncului Iisus, considerandu-se ca Maria si Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „siretlic”.

In unele tari din sudul Statelor Unite se sarbatoreste „The Week of Foolery” (Saptamana farselor), care incepe cu sapte zile inainte de ziua propriu-zisa a pacalelilor.

Este de asteptat ca si anul acesta April’s Fool sa vina cu farse si scenarii in presa, care mai de care mai elaborate, dar care au si un iz de credibilitate.

In ultimii ani, Ziua Pacalelilor a fost un prilej pentru presa si site-urile internationale sa descreteasca fruntile cititorilor ingrijorati de criza economica si de problemele cu care se confrunta zilnic. Astfel, retelele de socializare au incercat sa isi pacaleasca utilizatorii, anuntand introducerea unur noi servicii neverosimile, in timp ce unele site-uri au anuntat ca isi vor inchide operatiunile.

Totodata, de-a lungul anilor, presa internationala a facut farse de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Intre acestea s-au numarat scaunul pentru caini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburatori (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stangaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998).

Insa, in unele cazuri, raspandirea sarbatorii pacalelilor a avut un efect contrar. In loc sa starneasca amuzamentul, unele publicatii i-au facut pe cititorii lor sa nu mai aiba incredere in materialele publicate pe 1 aprilie.

1 COMMENT

  1. Cea mai mare pacaleala data pensoinarilor, care echivaleaza cu transformarea pensiei minime in pensie maxima!!!

    Pacaliciul e PRIM-MINISTRUL Mugur Isarescu:

    In Legea 19/2000, in forma sa initiala publicata in Monitorul Oficial al Romaniei la data de 01 aprilie 2000, la art. 80 alin. (1), se prevedea ca VALOAREA UNUI PUNCT DE PENSIE REPREZINTA CEL PUTIN 45% DIN SALARIUL MEDIU BRUT PE ECONOMIE PROGNOZAT (deci minim 45%,CEEA CE INSEAMNA DE LA 45% IN SUS). Numai dupa cateva zile, prin Ordonanta de urgenta nr. 41 din 27 aprilie 2000, semnata de Mugur Isarescu, totul se intoarce la180 de grade dispunandu-se ca VALOAREA UNUI PUNCT DE PENSIE NU POATE DEPASI 45% DIN SALARIUL MEDIU BRUT PE ECONOMIE PROGNOZAT (deci maxim 45%,CEEA CE INSEAMNA DE LA 45% IN JOS) . Astfel, prin abuz legislativ , valoarea minima a unui punct de pensie a devenit, valoarea maxima admisa a acestuia. ASTFEL LIBERALII + … I-AU PACALIT PE PENSIONARI. CUM A FOST POSIBIL ASA CEVA ???

    De vina e fatidica data de 01 aprilie, data de publicare si respectiv de punere in aplicare??? Partidele atunci la putere, au fost si sunt partidele pacalici ???

Comments are closed.

Exit mobile version