PACIENTII STRAINI sunt asteptati la tratamente in cabinetele stomatologice din Romania

Din toamna va intra in vigoare Directiva europeana care deschide mai larg usile spitalelor straine pentru romani, pentru tratamente pe care, insa, statul roman va plati bani grei unitatilor medicale din tarile respective.

„Vom pierde pacienti”, se plangea, recent, directorul unui spital, care isi argumenta aceasta afirmatie, pe care a facut-o fara ezitare in glas, cu faptul ca spitalele romanesti nu au nicio sansa sa concureze cu spitalele straine, dat fiind faptul ca la noi unitatile medicale cu paturi abia reusesc sa plateasca salariile angajatilor, nu sa mai investeasca in aparatura si sa asigure medicamente, materiale sanitare suficiente si de calitate si conditii de spitalizare moderne.

Daca in spitale ingrijorarea isi face loc tot mai mult in aceasta privinta, in schimb autoritatile sanitare se asteapta la un turism medical care sa tinteasca spre cabinetele stomatologice romanesti, unde preturile tratamentelor sunt mai mici ca in straintate.

Si acum mii de persoane calatoresc in Romania pentru a se trata in cabinetele stomatologice, iar aceasta poate fi o oportunitate pentru turismul de sanatate, declara, recent, medicul Vasile Cepoi, fost ministrui al sanatatii.

„Mii de persoane vin din strainatete si se trateaza in clinici stomatologice de la noi, care se promoveaza singure. Ei platesc un sfert din cat ar plati pentru aceste servicii in tara de origine. Aceasta ar putea fi o oportunitate pentru turismul romanesc de sanatate”, declara atunci medicul Vasile Cepoi.

Oficialii sistemului sanitar romanesc recunosc insa ca ar mai trebui luate inca masuri suplimentare de siguranta in cabinetele stomatologice, care sa previna infectii grave ce pot fi transmise de la un pacient la altul, cum ar fi hepatita C.

Recent, s-a discutat despre posibilitatea ca in trusa de unica folosinta sa fie introduse si frezele folosite de stomatologi. De altfel este si o directiva a Comisiei Europene in acest sens, care cere introducerea frezelor de unica folosinta, din octombrie.

Potrivit ultimului studiu epidemiologic din Romania, in cazul a 32% dintre bolnavii de hepatite B si C banuiala este ca s-ar fi infectat cu virusurile hepatiticeiin urma tratamentelor stomatologice.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.