Home Social PAINEA FELIATA si E-urile – STUDIU realizat pe mai multe produse din...

PAINEA FELIATA si E-urile – STUDIU realizat pe mai multe produse din comert

Un studiu finalizat recent de Asociatia Romana pentru Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) arata ca multe din marcile de paine feliata comercializate la noi au in compozitie intre unul si cinci feluri de aditivi alimentari. Asta nu inseamna ca nu gasim pe rafturi si paine fara aditivi si coloranti. Cel putin daca ne luam dupa ce spune eticheta.

Voluntarii acestei asociatii au analizat etichetele a 20 de produse de tip paine feliata comercializate la noi iar concluzia este ca sunt si produse fara aditivi, dar printre cele mai apreciate de consumatori sunt tot cele cu E-uri, si asta de regula se intampla din cauza pretului fiecarui produs. Cele bio sunt mai scumpe.  
 
Trebuie precizat si faptul ca romanii sunt “campioni“ europeni la consumul de paine. Si asta nu este deloc bine. Trebuie stiut ca si in cazul painii cu mai multe E-uri in compozitie, un consum mic, de fapt un consum care este mic pentru romani dar considerat normal in alte tari, nu ar prezenta vreun risc pentru santate. Insa atunci cand painea este consumata in cantitate mare, asa cum este obiceiul romanesc, lucrurile ar putea sa se schimbe. 
 
Romanii consuma circa 97 de kilograme de paine pe cap de locuitor pe an. Ceea ce este foarte mult. Nutritionistii spun ca o persoana care duce o viata sedentara ar trebui sa consume cam doua, cel mult trei felii subtiri de paine la o masa. Asadar, nu mai mult de 30 – 50 de grame de paine la o masa. La un astfel de consum nu exista suspiciuni ca aditivii din paine ar afecta in vreun fel starea de sanatate a consumatorilor.  
 
Painea feliata cu aditivi alimentari si coloranti se epuizeaza insa foarte repede de pe rafturile magazinelor alimentare. Cel putin asa arata studiul derulat de Asociatia Romana pentru Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS), in care voluntarii au analizat etichetele a 20 de produse de tip paine feliata comercializate la noi, mai ales in Sudul tarii. 
 
Iata ce arata studiul, in privinta prezentei E-urilor : 
 
painea feliata din macis integral de grau GoodMills Romania (5 E-uri)
toastul integral Kaufland Romania (2 E-uri)
toastul integral Romania Hypermache (1 E)
painea la tava din faina Integrala Boromir (3 E-uri)
painea integrala feliata Dobrogea Grup (1 E)
painea aleasa cu faina integrala Karamolegos Bakery Romania  (2 E-uri)
toastul cu faina integrala Karamolegos Bakery Romania (2 E-uri)
painea cu faina integrala Karamolegos Bakery Romania  (4 E-uri)
toastul cu faina integrala Vel Pitar (5 E-uri)
painea toast Integral Titan (4 E-uri)
 
Sunt insa pe rafturile magazinelor si multe sortimente de paine feliata fara E-uri, arata acelasi studiu. De multe ori insa, aceasta paine este ceva mai scumpa. 
 
Iata si painea la care nu s-au gasit E-uri in compozitie (din produsele luate in calcul in acest studiu, si conform etichetei) : 
 
Paine cu faina integrala de grau (SC Carrefour Romania SA)
Toast integral cu faina macinis integral (SC Dobrogea Grup SA)
Paine feliata (SC Dobrogea Grup SA)
Paine cu faina integrala (SC Grewe SRL)
Integrala oltineasca (SC Oltina Impex Prod Com SRL)
Toast Integral (SC Smart Food SRL)
Paine grau intreg (SC Vel Pitar SRL)
French toast cu faina integrala (SC Vel Pitar SRL)
Grau Intreg-rotunda (SC Vel Pitar SRL)
Grau Intreg-franzela (SC Vel Pitar SRL).
 
Studiul s-a limitat la o zona oarecum restransa de distributie a painii, asa ca nu stim cum stau lucrurile si in alte zone ale tarii. Dar nu este greu de aflat. Trebuie doar citita eticheta painii si astfel vom alege produsul dupa cat de sanatos vrem sa fie, nu doar dupa cat de gustos pare a fi acel produs. 
 

Exit mobile version