Jale mare in randul elevilor, dar mai ales in randul elevelor. Le este amenintat dreptul de a-si etala pe holurile scolilor ultimele achizitii vestimentare. Guvernantii s-au aliat cu asociatiile de parinti si au dat unda verde uniformei scolare.
„Nu e deloc OK. Nu suntem la puscarie”
Nu se are in vedere introducerea unor uniforme „precum cele existente inainte de 1989”, le-a transmis, linistitor, copiilor si adolescentilor, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Degeaba. Bomba a fost aruncata.
„Nu e deloc OK. Pe noi nu ne intreaba nimeni. Se iau decizii fara sa ne lase sa ne spunem parerea. Daca m-ar intreba as raspunde: nu vreau uniforma. Nu sunt la puscarie”, a declarat o liceana. „Pe mine nu ma deranjeaza. Totul este sa ni se ceara parerea atunci cand vor decide ce uniforma vom purta”, este opinia unei alte adolescente.
Libertatea de a decide la nivel de scoala modelul uniformei se pare ca nu va fi o problema. „Proiectul de lege lasa la initiativa comitetelor scolare, in urma consultarii cu parintii, stabilirea identitatii scolare sau introducerea de uniforme pentru elevii din acele unitati scolare, in ideea de a avea o identitate scolara foarte bine clarificata si un tratament egal fata de toti elevii”, a declarat, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Guvernului. Cu alte cuvinte, parintii vor avea si ei un cuvant greu de spus in alegerea uniformei scolare. Acestia s-ar putea sa decida ca la scoala frecventata de copiii lor sa fie introduse doar „elemente de identificare” in vestimentatie.
„S-ar uniformiza pretentiile”
Profesorii privesc si ei cu ochi buni perspectiva obligarii elevilor sa vina la scoala in uniforma. „La liceu a devenit o adevarata povara financiara, pentru multe familie, sa raspunda pretentiilor vestimentare ale copiilor. Unii elevi vin cu haine de lux la scoala si la varsta asta vor ce vad la colegii lor. Uniforma ar rezolva aceasta problema. S-ar uniformiza pretentiile”, spune un cadru didactic.
Uniforma – „element de disciplinare”
Profesorii impartasesc si parerea reprezentantilor Guvernului, care sustin ca introducerea obligativitatii uniformei scolare sau a elementelor de identificare scolara, cum ar fi cravate, esarfe, veste intr-o anumita culoare sau combinatie de culori, ar aduce „un element de siguranta” in unitatile de invatamant. S-ar identifica foarte usor daca intra elevi straini in scoala, o problema care este a multor unitati de invatamant.
„Se stabileste foarte simplu daca sunt persoane straine in scoala, elevi straini in scoala. Au fost o serie intreaga de discutii si o serie intreaga de probleme prin aparitia unor elevi straini in scoala. Deci e un element de securitate suplimentar. Doi: exista un element – si acesta a fost unul dintre argumentele initiatorilor acestor legi – de a nu mai stabili concurente stranii intre parinti, discriminari cumva care apar intre elevi prin tinuta pe care o afiseaza in scoala. E un element de disciplinare si de coerenta institutionala pe care Guvernul il considera binevenit”, a mai precizat Dan Suciu.
Ajutor de la primarii pentru familiile nevoiase
Daca pentru unii parinti, mai ales din scolile mediului urban, introducerea tinutei scolare obligatorii ar insemna o reducere a cheltuielilor cu vestimentatia copiilor lor aflati intr-o competitie a modei la scoala, pentru alte familii uniforma aduce cheltuieli imposibil de suportat. Multe familii de la tara nu ar reusi sa faca fata unei cheltuieli in plus cu scoala, mai ales daca au mai multi copii pe bancile unitatilor de invatamant.
Guvernul a venit cu o propunere in aceasta privinta. Proiectul de lege ofera posibilitatea ca, in cazul prescolarilor si elevilor din familii cu venituri mai mici sau egale cu venitul minim garantat, administratiile locale sa prevada fonduri pentru achizitia uniformelor sau elementelor de identitate scolara. Fiecare din aceste aspecte va fi, cu siguranta, intors pe toate fetele de catre parlamentari in discutiile ce vor urma pe marginea viitoarei legi privind tinuta scolara obligatorie in invatamantul general, liceal, profesional obligatoriu de stat si privat.