Un experiment, ce-i drept controverstat, aduce informatii despre procesul de reincalzire al pastelor fainoase si transformarea carbohidratilor intr-un „amidon rezistent” care ar aduce beneficii neasteptate sanatatii. Sa fie oare atat de simplu? Ce spun specialistii.
Un show din marea Britanie, „Trust Me, I’m a Doctor” (Ai incredere in mine, sunt medic) a facut o serie de cercetari care au scos la iveala faptul ca procesul de reincalzire al pastelor fainoase transforma carbohidratii intr-un „amidon rezistent” care, spre deosebire de zaharuri, reduce nivelul de glucoza din sange si ajuta organismul sa se simta satul pentru mai mult timp.
Experimentul a demonstrat ca etapele necesare pentru a transforma pastele intr-o masa mai sanatoasa sunt: gatire, racire, reincalzire. Sa fie oare chiar atat de simplu? Sa racim si sa reincalzim pastele, apoi sa uitam de carbohidratii continuti pe veci? Nutritionistul Madelyn Fernstrom vine cu o serie de lamuriri.
„Studiul”, prea restrans si subiectiv
Experimentul realizat in cadrul spectacolului a constat in masurarea nivelului glicemiei a noua subiecti dupa ce au consumat o serie de alimente, si s-a constatat ca acesta a fost mai scazut dupa consumul de paste reincalzite. Testarea acestor persoane, care nu sunt un esantion reprezentativ pentru populatie, este insuficienta pentru a obtine rezultate statistice valide. „Noua persoane nu inseamna un studiu, nu pot fi luate in calcul aceste rezultate”, e de parere Fernstrom.
Pastele isi pastreaza aceleasi calorii, aproximativ 200, indiferent daca sunt proaspete sau reincalzite.