PASTELE FAINOASE – CONTROVERSA privind INFLUENTA SURPRINZATOARE asupra SANATATII

Un experiment, ce-i drept controverstat, aduce informatii despre procesul de reincalzire al pastelor fainoase si transformarea carbohidratilor intr-un „amidon rezistent” care ar aduce beneficii neasteptate sanatatii. Sa fie oare atat de simplu? Ce spun specialistii.

Un show din marea Britanie, „Trust Me, I’m a Doctor” (Ai incredere in mine, sunt medic) a facut o serie de cercetari care au scos la iveala faptul ca procesul de reincalzire al pastelor fainoase transforma carbohidratii intr-un „amidon rezistent” care, spre deosebire de zaharuri, reduce nivelul de glucoza din sange si ajuta organismul sa se simta satul pentru mai mult timp.

Experimentul a demonstrat ca etapele necesare pentru a transforma pastele intr-o masa mai sanatoasa sunt: gatire, racire, reincalzire. Sa fie oare chiar atat de simplu? Sa racim si sa reincalzim pastele, apoi sa uitam de carbohidratii continuti pe veci? Nutritionistul Madelyn Fernstrom vine cu o serie de lamuriri.

„Studiul”, prea restrans si subiectiv

Experimentul realizat in cadrul spectacolului a constat in masurarea nivelului glicemiei a noua subiecti dupa ce au consumat o serie de alimente, si s-a constatat ca acesta a fost mai scazut dupa consumul de paste reincalzite. Testarea acestor persoane, care nu sunt un esantion reprezentativ pentru populatie, este insuficienta pentru a obtine rezultate statistice valide. „Noua persoane nu inseamna un studiu, nu pot fi luate in calcul aceste rezultate”, e de parere Fernstrom.

Pastele isi pastreaza aceleasi calorii, aproximativ 200, indiferent daca sunt proaspete sau reincalzite.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.