Una dintre plantale medicinale intalnita si la noi in tara, si care este folosita, atat pentru uz extern, cat si intern, s-a dovedit ca ar contine o sustanta care provoaca o boala grava – cancerul.
Planta numita marul- lupului este considerata o planta medicinala cu numeroase proprietati benefice pentru sanatate. Multe persoane folosesc unguente sau ceaiuri care contin aceasta planta.
Oamenii de stiinta au gasit dovezi ale faptului ca planta numita marul-lupului, utilizata si la noi in tara, favorizeaza aparitia bolilor de rinichi si a cancerelor aparatului urinar. Un recent studiu genetic a confirmat rolul unei substante din aceasta planta in formarea tumorilor canceroase.
Expunerea la o substanta numita acid aristolochic, continuta in plantele din genul Aristolochia, printre care se numara si marul-lupului (Aristolochia clematitis), care creste si in Romania, explica, cel putin partial, aparitia asa-numitei nefropatii endemice balcanice (NEB), o boala a carei cauza a ramasa multa vreme misterioasa, scrie descopera.ro.
NEB afecta in numar mare locuitorii unor sate din preajma Dunarii, in Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania, provocand aparitia unor boli grave ale rinichilor si chiar cancere ale aparatului urinar, in proportie mult mai mare decat media din populatia generala.
Dintre diferitele explicatii propuse de cercetatori, una se leaga de expunerea la o substanta potential cancerigena, numita acid aristolochic.
Oamenii de stiinta au facut legatura dintre nefropatie si aceasta substanta atunci cand un nou val de imbolnaviri, de data acesta in Taiwan, a fost corelat cu ingestia unor produse naturiste preparate din Aristolochia.
In Romania, marul-lupului se foloseste preponderent extern, dar circula si recomandari privind administrarea sa interna. In plus, locuitorii unor sate romanesti afectate de NEB au ingerat parti ale acestei plante fara ca macar sa stie, consumand faina contaminata cu marul-lupului. Planta creste spontan in culturile de cereale si parti din ea pot ajunge sa fie macinate odata cu boabele, contaminand astfel faina obtinuta.
Un articol recent publicat in Science Translational Medicine a confirmat legatura dintre acidul aristolochic continut in planta si aparitia cancerelor la nivelul aparatului urinar.