Asta este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori neozeelandezi.
Se pare ca banalii porumbei sunt la egalitate cu primatele atunci cand vine vorba de competente numerice, arata datele care au fost obtinute in urma unor experimente de laborator
Porumbeii pot face diferenta intre mai multe numere, pot identifica obiecte, pot ordona perechi si chiar sunt capabili sa invete notiuni de baza din matematica abstracta, arata un studiu publicat in paginile periodicului Science.
In afara de oameni, doar maimutele rhesus s-au dovedit pana acum capabile de abilitati asemanatoare cu ale porumbeilor, in cazul calculelor matematice.
Damian Scarf, Haelene Hayne si Michael Colombo, cercetatori in cadrul Universitatii Otago, si-au inceput cercetarile dupa ce au reusit sa invete cativa porumbei sa numere pana la 3.
Studiile ulterioare au evidentiat ca un porumbel, pe numele sau Alex, decedat din nefericire in anul 2007, avea inteligenta unui copil de 5 ani si maturitatea emotionala a unuia de 2 ani.
Daca papagalii au capacitatea de a imita fidel vorbele oamenilor, porumbelul Alex putea crea noi expresii prin combinarea semnificatiilor mai multor cuvinte pe care le cunostea deja.
In domeniul matematicii, acelasi porumbel putea intelege conceptul numeric al lui zero, care este deja o notiune abstracta pe care oamenii nu o inteleg decat dupa varsta de 4 ani.