PRIMARII in GREVA !

Angajatii din administratia publica locala au anuntat, pentru vineri dimineata, o greva de avertisment, cu intreruperea activitatii timp de 30 de minute. Acestia acuza nepasarea Guvernului fata de revendicarile salariatilor, refuzul de a parcurge procedura de conciliere dupa declansarea conflictului de munca, precum si legislatia haotica si incoerenta.

Vineri dimineata, intre orele 10.00 – 10.30, o greva de avertisment a functionarilor din administratia publica locala, de la nivel national, trage semnalul de alarma ca guvernantii trebuie sa isi indrepte atentia si spre problemele celor care lucreaza in acest setor de activitate. 
 
La Primaria Botosani, 180 de angajati intrerup activitatea, vineri dimineata, timp de jumatate de ora.
 
Protestul, anunțat deja de mai mult timp, intervine pe fondul ignorarii de catre reprezentantii Guvernului a situatiei salariatilor care isi desfasoara activitatea in primarii si consilii judetene. 
 
Ce vor angajatii care intra, astazi, in greva de avertisment ? 
 
Revendicarile lor vizeaza reglementarea si liberalizarea acordarii, incepand cu acest an, a tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala, in limita bugetelor locale aprobate prin hotarari de consiliu, in masura in care aceste institutii realizeaza si sunt finantate partial si din venituri proprii. 
 
In plus, se mai solicita si cresteri salariale pentru angajatii din administratia publica locala sau aplicarea, incepand cu acest an, a Legii 284/2010, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
 
Decizia de organizare, vineri dimineata, a grevei de avertisment, vine in contextul in care Guvernul a ignorat inclusiv prevederile legale care impun ca, in situatia declansarii unui conflict de munca, sa se recurga la procedura de conciliere. 
 
Ca raspuns la sesizarea FNSA cu privire la declansarea conflictului de munca in sectorul administratiei publice, Guvernul a reactionat printr-un comunicat purtand semnatura secretarului de stat din Ministerul Muncii, Alexandra Patricia Braica, in care se facea referire la faptul ca, in baza prevederilor Legii nr. 62/2011 (Legea dialogului social), “nu pot constitui obiect al conflictelor colective de munca revendicarile angajatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ”. Motiv pentru care, mai este precizat in comunicatul respectiv, revendicarile angajatilor din administratia publica nu pot face obiectul declansarii unui conflict colectiv de munca.
 
Liderii de sindicat sustin ca reprezentantii sectorului bugetar nu solicita decat aplicarea legii unice de salarizare (Legea 284/2010) si doresc sa obtina, astfel, drepturile salariale care li se cuvin. 
 
De altfel, in timpul unei recente intalniri pe care liderii de sindicat au avut-o cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, acesta a admis ca mai mult de 60% din persoanele angajate din Romania au incadrare la limita salariului minim pe economie. Lucru care ar echivala, in fapt, cu catalogarea a peste 60% dintre salariatii romani drept forta de munca necalificata.
 
Reprezentantii sindicartelor din sectorul bugetar sunt nemultumiti ca in acest moment Legea salarizarii unice se aplica in acest moment discretionar, mizandu-se, in sectorul administratiei publice locale, pe discrepantele care s-au creat prin negocierea separata de cresteri salariale pentru personalul din diverse sectoare bugetare, cat si pe lipsa de reactie a angajatilor din administratia centrala, care beneficiaza in acest moment de venituri salariale mari.
 
In acest moment, la Primaria Botosani, cel mai mic salariu este de doar 975 de lei, in timp ce cel mai mare salariu este de 1.624 de lei brut, dupa zeci de ani de vechime in munca pentru un consilier superior.
 
Actiunea de astazi ar putea fi doar inceputul unui sir de proteste. Sindicatul strange semnaturi pentru declansarea grevei generale, daca factorii decizionali de la nivel central nu iau masuri pentru rezolvarea problemelor sesizate in acest sesctor de activitate bugetara.  
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.