Home Social Procedura legala pentru a deveni CALUGAR!

Procedura legala pentru a deveni CALUGAR!

Primirea in manastire se face la cererea scrisa a candidatului

Dupa evenimentele din decembrie 1989, tot mai multi oameni au lasat in urma viata cotidiana si au imbracat hainele calugaresti pentru o viata dedicata lui Dumnezeu. Sunt binecunoscute cazurile actorilor Mihai Coada, alias Nelu Curca din serialul “La bloc” sau Dragos Paslaru, dupa ce a luat o bataie sora cu moartea in timpul Mineriadei din 1990, care au ales o viata monahala.

Potrivit Hotararii Guvernului nr. 53/2008 privind recunoasterea Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, daca vrei sa te calugaresti trebuie sa bifezi anumite conditii. Si nu ma refer aici la chemarea catre viata monahala, ci la chestiuni cat se poate de practice.

De pilda, primirea in manastire se face la cererea scrisa a candidatului, cu recomandare de la duhovnic si staret(a) si cu aprobarea chiriarhului (conducatorul manastirii). Ca varsta, se pot inscrie si cei mai mici de 18 ani, dar nu mai tineri de 16, cu acord scris de la parinti sau de la tutorele legal.

“De asemenea, este interzisa inchinovierea si promovarea in cinul monahal a celor cu obligatii si responsabilitati familiale sau urmariti penal”, mai prevede Statutul.

Mai exact, nu te poti calugari daca datorezi intretinere familiei tale sau daca te cauta politia.

De asemenea, daca te deranjeaza parul foarte lung, ar trebui sa stii ca nu-l poti tunde mai devreme de trei ani de la intrarea in manastire si pentru asta ai nevoie de aprobarea conducatorului manastirii.

“Derogarea de la aceasta regula o poate decide numai chiriarhul, din motive misionare urgente”, scrie in actul normativ.

Marius COLTUC

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version