Home Social Prof. Miclea, despre PROSTIE, PLAGIAT si DOCTORATE. „Trebuie reevaluate toate...

Prof. Miclea, despre PROSTIE, PLAGIAT si DOCTORATE. „Trebuie reevaluate toate scolile doctorale”

Despre planurile anuntate de Ministerul Educatiei, prof. univ. Mircea Miclea afirma intr-un interviu acordat Ziare.comi: „un document functionaresc, scris in limba de lemn. Citesti si ramai buimac. Dar, poate, o fi scris adanc, vorba lui Caragiale, si eu nu pricep”. 

Fostul ministru al Educatiei vine cu o critica dura referitoare la toate modificarile antireformiste aduse Legii Educatiei de Guvernul Ponta. 
 
„Prostia e mai periculoasa decat plagiatul, as renunta la un sfert din scolile doctorale si din conducatorii de doctorat. Discutia despre reforma programelor este sterila pentru ca pune caii inaintea carutei”, considera profesorul universitar dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei.
 
Profesorul Miclea sustine ca toate modificarile antireformiste aduse Legii Educatiei de GuvernulPonta ar trebui anulate prin ordonanta de urgenta. Educatia nu are nevoie de un nou pact pentru Educatie, ci de aplicarea celui deja existent: „sa discutam pe date empirice si pe argumente logice, nu sa facem gargara politica”.
 
Intrebat care ar fi fost prioritatile pe care le-ar avea ca ministru independent cu mandat de unan, Mircea Miclea a spus ca ar fi venit cu o lista scurta si clara, pe care sa o inteleaga toata lumea si care sa il faca sa dea socoteala daca se abate de la ea.
 
Legat de faptul ca ministrul Curaj va da universitatilor competenta de a gestiona acuzatiile de plagiat, prof. Miclea a afirmat ca „printr-o astfel de solutie, ministerul mai degraba se derobeaza de responsabilitati decat rezolva o problema. Sunt putine universitati, in Romania, capabile sa emuleze tinuta etica si profesionala a Universitatii Bucuresti! Din pacate!”
 
„Toata lumea vorbeste acum numai despre plagiat, dar uita ca numarul tezelor de doctorat proaste, mediocre stiintific e mult mai mare decat al celor plagiate. Prostia e mai periculoasa decat plagiatul. Prima masura ar fi, cum am spus deja, reevaluarea tuturor scolilor doctorale si a conducatorilor de doctorat, iar „sfertul debil” (cei 25% cu performantele stiintifice cele mai slabe) sa-si piarda dreptul de a avea programe doctorale in urmatorii 5 ani. Pe de alta parte, Ministrul Educatiei ar trebui sa-si exercite periodic atributiile de control prin ARACIS, CNATDCU si Comisia de Etica. Din pacate, calitatea acestor institutii e strict dependenta de calitatea oamenilor ce le compun si aici avem o mare problema.
Inca mai cred ca se pot gasi in universitatile romanesti 100 de oameni competenti si integri, care sa faca functionale aceste institutii. Asadar, n-as schimba atributiile acestor institutii, dar as aduce „la vremuri noi – oameni noi”, cum zicea Kogalniceanu.
Apoi, daca ati observat, toate plagiatele semnalate sunt ale unor persoane care nu au facut doctoratul „la zi”, ci la „fara frecventa”. Adica intre doua sedinte de partid sau cand coboram din limuzina ne ocupam putin de doctorat, mai dam un copy-paste. Deci ar trebui interzise doctoratele stiintifice la „fara frecventa” si acreditate numai cele de la zi.
CNATDCU ar avea, in acest context, functii de reglementare si control”, a detaliat Mircea Miclea.
 

Intrebat daca avea ministrul Curaj o solutie rapida daca dorea sa clarifice cazul plagitului ministrului Toba, profesorul a explicat ca ar fi recurs la la o solutie simpla: „As fi inlocuit toti membrii Comisiei de Etica cu persoane integre si competente, din tara si din diaspora romaneasca”.

 
„As fi dotat aceasta comisie cu un mic secretariat tehnic si cu un buget si as fi pus-o sa analizeze toate cazurile de plagiat. Ponta, Toba, X, Y, oricine. Si as fi retras titlul de doctor si cel de conducator de doctorat in toate cazurile in care plagiatul era confirmat. Punct”,a mai precizat fostul ministrul al Educatiei.
 

Citeste continuarea pe ziare.com

 

Exit mobile version