PROFESOR DIN BOTOȘANI, „team leader” al echipei României la Olimpiada de Informatică a Țărilor din Europa Centrală!

În cei 7 ani de când coordonează în diverse forme elevii români la competițiile internaționale, țara noastră a obținut zeci de medalii.

Un profesor botoșănean va fi coordonatorul loturilor naționale de informatică, atât la juniori, cât și la seniori. Profesor la Colegiul Național „A.T. Laurian”, Adrian Panaete tocmai a revenit de la Olimpiada Internațională de Informatică pe Echipe de la Piatra Neamț, unde a fost președinte al Comisiei Științifice. El a fost desemnat și „team leader” al echipei reprezentative a României la Olimpiada de Informatică a Țărilor din Europa Centrală ce se va desfășura în august la Varșovia, în timp ce pentru Balcaniada de Informatică, din luna iulie, va fi membru al comisiei științifice.

Funcțiile pe care le deține și le-a deținut profesorul botoșănean pot continua, iar discuțiile cu el pot explica, măcar parțial, de ce tinerii români sunt atât de buni informaticieni.

Răspunsul face legătura cu dascălii care îi îndrumă, profesori ca Adrian Panaete, care, deși a început să adune premii internaționale de mai bine de șapte ani, a preferat să rămână anonim și să-i lase pe elevi în lumina blițurilor.

Ultimii pași făcuți la nivelul structurilor ce coordonează olimpicii informaticieni i-au dat posibilitatea reporterului să stea de vorbă cu laurianul Panaete.

„Un olimpic în informatică are nevoie de tehnici pe care nu le învață la clasă ci în centrele de excelență. De abilități de programator, de utilizator al calculatorului, de cunoștințe teoretice dar și aplicate. Se lucrează mult și din pasiune, iar rezultatele recompensează efortul depus”, a explicat profesorul Adrian Panaete.

În cei 7 ani de când coordonează în diverse forme elevii români la competițiile internaționale, țara noastră a obținut zeci de medalii. Numai la Olimpiada Internațională de Informatică, Romania a obținut 20 de medalii, din care 7 de aur, 8 de argint și 5 de bronz.

„Stăm foarte bine, în comparație cu multe alte țări, palmaresul all-time al României fiind de 103 medalii. Practic, în ultimii ani, de la Internaționale toți reprezentanții României se întorc cu medalii iar echipa se plasează constant în top 10”, a detaliat profesorul Adrian Panaete.

Chiar dacă va fi prins cu pregătirea lotului național, Adrian Panaete și-a propus ca în următorii ani să se implice și în ridicarea performanțelor elevilor botoșăneni.

„Cel mai bun loc obținut de județul Botoșani în clasamentul pe județe a fost locul 8. În urmă cu câțiva ani un elev botoșănean a ajuns în lotul național introducând asfel județul într-un grup select alături de București, Iași, Prahova, Dolj și alte câteva județe care au mai ajuns la aceasta performanță. Consider că lotul botoșănean este suficient de puternic încât să producă încă un elev în următorii ani pentru lotul național”, a mai spus profesorul Adrian Panaete.

Care este secretul pentru rezultatele foarte bune la nivel internațional? Poate și faptul că în pregătirea olimpicilor sunt implicați studenții, foștii premianți, așadar, astfel încât se asigură o continuitate a pregătirii.

„Nu aș vrea să fiu critic neapărat, dar la alte discipline de olimpiadă acest lucru nu se întâmplă și cred că e o greșeală”, ne-a mai dezvăluit dascălul.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.