Home Social PROFESORII, la scoala ANTICORUPTIE. Ce li se pregateste

PROFESORII, la scoala ANTICORUPTIE. Ce li se pregateste

Nu se vorbeste de mariri salariale, care sa aduca un trai decent pentru angajaţii din sistemul de educatie, nu sunt nici semnale ca s-ar trece la depolitizarea scolilor, dar cadrele didactice vor fi trimise la invatat cum sa se fereasca de coruptie, sa nu-i cada in plasa. Vor fi lectii despre fraudarea examenelor, despre meditatii cu proprii elevi sau chiar despre fondul clasei.

Un proiect al Ministerului Educatiei prevede ca, din anul scolar viitor, cadrele didactice vor fi obligate sa invete ce este coruptia, sefii din minister vrand sa fie siguri ca oamenii de la catedra inteleg ce consecinte le aduce asa numita spaga. 
 
Este un proiect amplu, inclus in metodologia nationala anti-coruptie, care prevede ca toate cadrele didactice sa treaca pe la cursuri unde vor preda procurori, politisti, profesori de la drept penal. 
 
In Ministerul Educatiei se lucreaza deocamdata la metodologia nationala anti-coruptie. Sefii din Educatie vorbesc de o adevarata cruciada anticoruptie in invatamantul preuniversitar. 
 
Va fi o cruciada bazata pe un COD care va prevedea interzicerea tuturor acelor activitati care genereaza sau pot genera coruptie in sistem: 
a) fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc.; 
b) solicitarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri in vederea obtinerii de catre elevi a unor rezultate şcolare incorecte;
c) traficul de influenta şi favoritismul in procesul de evaluare; 
d) colectarea de fonduri de la elevi sau de la parintii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate in organizarea şi desfaşurarea unor activitati de evaluare (examene şi evaluari nationale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc.); 
e) interzicerea meditatiilor cu propriii elevi contra unor avantaje materiale. 
 
Orice persoana care se va face vinovata de una sau mai multe asemenea infractiuni va fi exclusa din sistem fara a mai avea posibilitatea de a reveni vreodata in randurile corpului profesoral, spun oficialii Ministerului Educatiei.
 
Codul de Etica pentru sistemul de invatamant preuniversitar ar urma sa fie realizat pana la finele acestui an scolar si ar putea sa isi pastreze valabilitatea zeci de ani.
 
Pe de alta parte, este important ca documentul la care se lucreaza, de altfel foarte necesar in educatie, sa-i vizeze pe toti aceia care comit acte de coruptie in spatiul educational, fara nicio discriminare, indiferent ca sunt: elevi, cadre didactice, parinti sau responsabili ai educatiei la toate nivelurile – directori, inspectori, etc.
 

Exit mobile version