Noua programa scolara pentru gimnaziu pusa in dezbatere de Ministerul Educatiei contine o serie modificari la nivelul orelor pe care le au copiii.
Ministerul Educatiei a lansat de cateva zile in dezbatere publica noua programa scoala pentru gimnaziu. Pe langa faptul ca elevii vor sta cu doua ore in plus la scoala, apar si modificari la nivelul materiilor studiate.
Cea mai importanta dintre schimbari priveste Limba Latina. Aceasta ar urma sa dispara din programul claselor a VIII-a. Ea este transferata la nivelul clasei a VII-a, sub denumirea „Elemente de limba latina si cultura romanica”.
Apoi, elevii din clasele V-VIII vor avea mai putine ore la Limba Romana si la Sport.
Ce spun parintii despre aceasta schimbare?
„Este o idee foarte buna. Oricum copiii nu raman cu nimic de la ora de latina, sau sa o lase, insa sa se faca optional. Asa cum cred ca si alte materii ar trebui trecute la optionale”, a explicat parintele unui copil de clasa a VIII-a.
De aceeasi parere este si un alt parinte, care spune ca „latina e o materie de incarcatura pentru elevi si trebuie scoasa din programa scolara, numai astfel invatamantul va trece o etapa importanta a reformei sale”.
Limba Romana urmeaza si ea sa sufere o pierdere. In loc de 6 ore saptamanal se vor face doar 5 ore saptamanal.
Conform noii prgrame scolare si Sportul se va face mai putin cu o ora. Daca in prezent la clasele V-VIII se pot face doua-trei ore de Sport, in noua programa raman doar doua ore, fie la toate clasele, fie doar la unele dintre ele.
Procesul de consultare se adreseaza cadrelor didactice, inspectorilor scolari si altor categorii de specialisti care ar putea oferi un feedback relevant cu privire la proiectele de programe scolare pentru clasele V-VIII. Consultarea se va derula in perioada 27 ianuarie-13 februarie 2017.
Calendarul dezvoltarii curriculare:
– in perioada 13-16 februarie datele colectate in procesul de consultare vor fi prelucrate si transmise catre grupurile de lucru;
– intre 16-22 februarie va avea loc integrarea propunerilor si transmiterea catre ISE a proiectelor finale de programe scolare;
– in intervalul 23-28 februarie va avea loc verificarea finala a programelor;
– intre 28 februarie si 1 martie va fi semnat si transmis catre Monitorul Oficial ordinul de ministru care va aproba noile programe scolare pentru ciclul gimnazial.