PROGRAMELE scolare, cu MODIFICARI majore. Ce parere aveti de ce se pregateste?

Programele scolare sunt in plin proces de modificare, de modernizare, spun reprezentantii Ministerului Educatiei. Se lucreaza intens la modificarea programelor scolare pentru mai multe materii. Factorii decidenti din Ministerul Educatiei ne dau de inteles ca trebuie sa ne asteptam la modificari importante fata de ceea ce a fost pana acum.

Ultimele declaratii facute de coordonatorul grupului de lucru pentru elaborarea programei la Limba si literatura romana din Ministerul Educatiei Nationale vin sa intareasca aceste atentionari.

Astfel, intr-o declaratie pentru News.ro, Mina Maria Rusu a aratat cam ce se asteapta de acum inainte de la profesorii de Limba si literatura romana care predau la gimnaziu sau liceu. Astfel, nu va mai fi o lista obligatorie de lecturi pentru elevii de la diferite clase. Se termina cu lista de lecturi obligatorii din programa. De la profesori, elevii vor primi doar sugestii care sa-i trimita spre un roman sau altul. Asta va ramane la decizia profesorului, in functie de elevii pe care ii are la fiecare clasa. Trebuie subliniat si ca in anii urmatori niciun text din manual nu se va cere ca atare la vreun examen.

Scopul noii programe pentru Limba si literatura romana se va limita la: comunicarea in limba materna, sensibilizarea si exprimarea culturala.

„Eu, ca dascal, trebuie sa dau posibilitatea copiilor din clasa mea eterogena sa poata sa vada patru-cinci carti pe care eu, profesor, le recomand. El va citi sau va frunzari cartile si va sti ca, din patru carti, una i s-a potrivit sau poate doua”, a explicat profesorul universitar Mina Maria Rusu, inspector general in cadrul Directiei Generale invatamant Preuniversitar.

„Lista este o sugestie, asa cum a fost conceputa este la alegere, nu vreau sa il fac dependent pe profesor de un sablon. El, profesorul, este absolvent de filologie si are totodata practica pedagogica. El stie exact ce lectura le-ar placea copiilor lui si pe aceea o va alege prima. si a doua va fi tot una de gustul copiilor. Asa, usor, usor, cu lecturi placute, copiii vor descoperi placerea lecturii si apoi ar putea citi si o lectura mai dificila. Mai mult, suportul dupa care citesc este diferit, poate fi chiar si internetul. Nu trebuie sa dau o lista pe care s-o inghita nemestecat. De aceea, invatam romanul si nu pornim de la numele unui roman. Limba romana este singura disciplina care imbina rigoarea stiintei cu frumusetea artei. Lectura in sens larg inseamna literatura stiintifica, beletristica, SMS. Datoria mea de dascal este sa il ajut pe elev sa capete pasiune pentru citit si sa scrie corect, chiar daca scrie un SMS sau lectia de la geografie”, a completat Mina Maria Rusu.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.